Dlouholetý přítel Su Ťij se stal barmským prezidentem

Barmský parlament naplnil očekávání a jako nového prezidenta zvolil Tchin Ťjoa. Blízký spolupracovník vůdkyně Národní ligy pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij je tak podle agentury Reuters od roku 1960 první hlavou barmského státu, která není spojena s armádou.

Su Ťij loni v listopadu dovedla Národní ligu pro demokracii v parlamentních volbách k výraznému vítězství. Kandidaturu do prezidentského úřadu jí ale znemožňuje ústava z roku 2008 přijatá ještě armádním režimem, která zakazuje ucházet se o nejvyšší úřad osobám, jejichž rodinní příslušníci nemají barmské občanství. Oba synové Su Ťij jsou britskými občany, stejně jako byl její zesnulý manžel.

Su Ťij dokonce několik týdnů až do poslední chvíle vyjednávala se stále vlivnými generály o zrušení ústavního zákazu a nakonec prohlásila, že bude řídit zemi bez ohledu na to, koho parlament oficiálně zvolí jako hlavu státu. I představitelé NLD podle agentury AP potvrdili, že faktickou vůdkyní země bude Su Ťij, která bude Barmu řídit ze zákulisí.

Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové ale bude Su Ťij potřebovat podporu, protože vliv armády v Barmě zůstává obrovský a nechce nové vládě nic usnadnit. „Naopak, jedním z důkazů je, že armáda nominovala viceprezidentem bývalého člena vojenské junty a zastánce tvrdé linie nebo že v rámci amnestie propouští vězně, ale nikoli politické, část z nich pořád zůstává ve vězení, ale kriminálníky, aby vyvolala strach ve společnosti, aby vzrostla kriminalita a aby dokázala, že Su Ťij nemá zemi pod kontrolou,“ uvedla Šámalová.

Prezidentem ekonom, který vede dobročinnou nadaci

Národní liga pro demokracii získala po parlamentních volbách v obou komorách většinu, takže její prezidentský kandidát měl největší naději na úspěch. Nakonec Tchin Ťjoa podpořilo 360 z 652 hlasujících zákonodárců. „Myslím, že je pro tuto zemi tím nejlepším. Má zkušenosti, je spravedlivý a skutečný gentleman, takže zajistí naší zemi dobrou budoucnost,“ řekl poslanec NLD Ťjo Win Maun.

Tchin Ťjo kandidoval za dolní komoru, kandidátem horní komory byl Henry Van Thio, který reprezentuje barmské národnostní menšiny. Jeho kandidaturu rovněž navrhla NLD.

Barmský prezident Tchin Ťjo
Zdroj: Reuters/Soe Zeya Tun

Devětašedesátiletý ekonom Tchin Ťjo je synem známého spisovatele. V Barmě pracuje jako univerzitní profesor, vede dobročinnou nadaci, která pečuje o obyvatele nejchudších oblastí země. Nadace nese jméno matky Su Ťij. Tchin Ťjo je oddaným členem NLD a stál po boku Su Ťij při jejím propuštění z domácího vězení v roce 2010.

Podle komentátora BBC bude jeho nejsilnější stránkou loajalita a schopnost podřídit se příkazům. Jeho ženou je dcera jednoho ze zakladatelů NLD a současná poslankyně.