Desetitisíce Rusek orodují za návrat svých mužů z války proti Ukrajině. Panují obavy z další mobilizace

Události: Ruské ženy volají po návratu vojáků z války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

V Rusku roste počet žen, které žádají návrat svých mobilizovaných mužů z války na Ukrajině. Hnutí s názvem Cesta domů na sociální síti Telegram v současnosti aktivně podporuje skoro čtyřicet tisíc manželek a matek povolaných vojáků. Ti narukovali loni v září, kdy ruský vládce Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Celkem muselo obléct vojenskou uniformu 318 tisíc Rusů.

Symbolem žen mobilizovaných vojáků se stal bílý šátek. Bojují za to, aby jejich manželé mohli z války domů. „Zahnali nás do kouta. Sebrali nám naše nejdražší. A my chceme, aby nám vrátili naše muže a matkám jejich syny,“ říká třiačtyřicetiletá Maria z Moskvy.

Jejího muže povolali loni v říjnu. Stejně jako ostatní mobilizovaní musí sloužit až do konce konfliktu. Maria jméno svého manžela zveřejnit nechce, protože se bojí, aby neměl problémy. „Jsme teď ve velmi složité situaci. Ale náš boj nezastavíme. Pro nás není cesty zpět,“ podotkla žena.

Podle Marie velení ruské armády slíbilo, že mobilizované do konce roku 2023 nahradí dobrovolníky, což se ale nestalo.

Ozbrojeným silám se podle Putina nábor daří. Ruský vládce tvrdí, že loni se ke smluvní vojenské službě přihlásilo skoro půl milionu lidí. „Generální štáb neplánuje další mobilizaci. Armáda má potřebný počet vojáků, aby mohla dál provádět speciální vojenskou operaci,“ uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Nadprůměrná odměna

Ruské ministerstvo obrany udělalo z válčení na Ukrajině lukrativní práci. Mobilizovaní i dobrovolníci, kteří podepíší s armádou smlouvu, mají dostávat měsíční výplatu v přepočtu zhruba 60 tisíc korun. To je několikanásobně víc, než činí průměrný plat v Ruské federaci.

Dobrovolníky se do armády snaží získat také masivní reklamní kampaň. „Služ po hlasu srdce. Přidej se ke svým,“ zní v jednom z náborových příspěvků. Lidé v Rusku se přesto stále bojí další mobilizační vlny. Putin ji totiž prezidentským výnosem oficiálně neukončil.

Částečná mobilizace v září roku 2022 vyvolala v Rusku negativní reakci. Do zahraničí před ní uprchly statisíce mužů. Šlo o největší emigrační vlnu v zemi od sovětské revoluce.