Demonstranti v Pákistánu žádají, aby prezident zpět jmenoval odvolané soudce

Islámábád - V Pákistánu se dnes konají protivládní demonstrace. Aktivisté žádají, aby prezident jmenoval zpět do funkce 60 vrchních soudců, které odvolal jeho předchůdce. Na dnešek svolali právníci a opoziční aktivisté protestní pochod v Karáčí. Demonstranti se shromáždili před nejvyšším soudem, kde se střetli s policií, která je podle BBC zbila tyčemi. Organizátoři protivládních protestů oznámili, že protesty potrvají až 4 dny a že vyvrcholí demonstrací před parlamentem v Islámábádu.

Demonstranti žádají prezidenta Zardárího, aby vrátil do funkce soudce, které odvolal jeho předchůdce Parvíz Mušaraf. Vláda oznámila, že protestní akce ohrožují stabilitu v zemi. Úřady zakázaly demonstrace ve dvou největších provinciích Pandžáb a Sindh s tím, že zde hrozí krvavé střety. Policie v posledních dnech zatkla více než 400 opozičních aktivistů.

Největší protest se zatím odehrál před nejvyšším soudem v Karáčí. Úřady zde rozmístily stovky policistů, aby na akci dohlédly. Skupina protestantů se ale před soudem s armádou a policií střetla. Policisté se do demonstrantů pustili obušky a tyčemi. Desítky lidí byly zatčeny.

Opozice: Demokracie nemůže existovat bez nezávislých soudců

Bezpečnostní síly v zemi varují před násilnostmi. Policie v Karáčí oznámila, že použije všechny prostředky k tomu, aby ve městě zajistila klid. Organizátoři akcí se ale brání, že demonstrace mají být poklidné. „Pochod bude poklidný, je to akce, kterou svolali právníci, podporujeme ji, protože si myslíme, že demonstrace může přispět k demokracii v této zemi,“ uvedl pro BBC opoziční lídr Naváz Šaríf. Ten dodal, že i když byl současný prezident řádně zvolen, neznamená to, že je Pákistán demokratický.

Vůdce opozice:

„Chceme, aby se do země vrátilo právo.“

„Nemůžete mít demokracii bez nezávislé justice, bez soudců, kteří jsou oddaní státu. Nechceme soudce, kteří jsou oddaní jen jediné osobě. Chceme, aby se do země vrátilo právo,“ vysvětluje Šaríf.

V roce 2007 odvolal tehdejší prezident Parvíz Mušaraf 60 vrchních soudců. Po tomto kroku následovaly v zemi okamžité protesty, jejichž cílem bylo dosáhnout rezignace prezidenta. Toho v úřadu nahradil Asíf Alí Zardárí, současný prezident po nástupu do úřadu ale odvolané soudce do funkce dosud nevrátil. Organizátoři nynějších protestů věří, že do ulic se vydají tisíce lidí, jejich cílem je donutit Zardárího, aby splnil slib a soudce jmenoval zpět do úřadu.

  • Provincie Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/438/43746.gif
  • V Karáčí se dnes konají protivládní demonstrace. Úřady zde rozmístily stovky policistů a vojáků, aby na akci dohlédly autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/733/73212.jpg