Dalajlama se sešel s Kouchnerem a Bruniovou-Sarkozyovou

Paříž/Roqueronde - Tibetský dalajlama inauguroval nový buddhistický chrám ve městě Roqueronde. Na slavnosti byli také francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner a manželka francouzského prezidenta Carla Bruniová-Sarkozyová. Jejich přítomnost měla vyjádřit podporu tibetskému duchovnímu vůdci. Aktéři zvolili neoficiální charakter, aby příliš nedráždili Čínu. Ve Francii se hlásí k buddhismu 770 tisíc lidí, většina z nich má asijské kořeny.

Dalajlama nejprve provedl Bruniovou-Sarkozyovou v akvamarínové róbě kolem posvátné budovy a poté jí dal kolem krku bílou stuhu, která v Tibetu znamená, že dotyčná osoba je vřele vítaná. Společně potom rozvázali uzel na vratech chrámu Lerab Ling a slavnostně jej tak otevřeli.

Uvnitř se dalajlama v přítomnosti ministra Kouchnera, státní tajemnice pro lidská práva Ramy Yadeové a bývalého premiéra Alaina Juppého poklonil Buddhově soše. Po ceremonii vedl dalajlama s Bruniovou-Sarkozyovou krátký soukromý rozhovor, ke kterému se posléze připojil i Kouchner.

Dalajlama se nesetkal s prezidentem Nicolasem Sarkozym, a to kvůli kritice Číny, která naposledy ve středu vyzvala Paříž k obezřetnosti. Původně to přitom Sarkozy měl v úmyslu. Podle neoficiálních informací by se oba muži mohli setkat 10. prosince. V sobotu tibetský exilový politik zemi opouští.

S tibetským duchovním vůdcem se viděla hlavní Sarkozyho soupeřka z minulých prezidentských voleb socialistka Ségolene Royalová. Vedoucí opozice následně prohlásila, že tento týden podá žádost u čínských úřadů o udělení víza do Tibetu.

Dalajlama:

„Naší povinností je starat se o každou živou bytost na této planetě.“

Na konci inaugurace pronesl dalajlama krátkou řeč v angličtině, ve které vyzval k respektování rozdílných náboženských a filozofických tradic na světě.

Dalajlama se na počátku návštěvy také sešel se skupinou senátorů a poslanců. Tibetský duchovní vůdce navštívil Francii od roku 1982 desetkrát. V roce 1993 jej přijal tehdejší francouzský prezident François Mitterand.

Slavnostní otevření buddhistického chrámu ve Francii
Zdroj: ČT24/EBU