Co jedli američtí prezidenti a s nimi celé USA?

Washington - Washingtonský Národní archiv zahájil výstavu historie amerického stravování, která kromě jiného poskytuje recepty používané v Bílém domě za vlády několika prezidentů. Výstava nazvaná What's Cooking Uncle Sam? má podtitul Vliv vlády na celoamerické stravování. Výstava, která potrvá do příštího ledna, shromáždila přes sto dokumentů, fotografií a videí. Návštěvníci se například dovědí, jak se připravovalo texaské chilli pro Lyndona Johnsona, rybí polévka pro Johna F. Kennedyho nebo se mohou pročíst třístránkovým receptem na zeleninovou polévku pro Dwighta Eisenhowera. Kurátoři zabrousili i do dějin pěstování plodin a zpracování potravin, nutričních doporučení i do stravy v armádě a ve školách.

Roland Mesnier, který v Bílém domě odpovídal za přípravu moučníků v éře od prezidenta Jimmyho Cartera po George Bushe mladšího, se domnívá, že vláda může rozhodujícím způsobem ovlivnit, co se v zemi jí – například zpřístupněním zdravějších potravin. Jeho prý do Bílého domu vzali proto, že slíbil první dámě Rosalynn Carterové, že bude připravovat lehké dezerty s množstvím čerstvého ovoce.

Výstava rovněž informuje o průzkumnících, jež americké ministerstvo zemědělství vysílalo koncem 19. a začátkem 20. století hledat semena a rostliny, které by se daly křížit s americkými druhy a byly odolnější vůči tvrdým klimatickým podmínkám. Jsou tu i plakáty, jimiž vláda povzbuzovala za druhé světové války občany, aby zakládali zahrady a pěstovali plodiny. „Poznej vlastní cibuli. Jídlo je munice, neplýtvej jí,“ stojí na jednom z nich.

K vidění jsou tu i předchůdci potravinových pyramid a dnešních doporučení o zdravé výživě. Vládní leták z roku 1945 například řadí máslo a plnotučný umělý tuk k sedmi stravovacím pilířům. Jiné doporučení zase radí, aby lidi jedli, co chtějí.

  • Výstava o historii amerického stravování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2646/264591.jpg
  • Výstava o historii amerického stravování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2646/264592.jpg