Clintonová chce KLDR zase u jednacího stolu

Soul - Vzkazy Severní Koreji (KLDR) americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové pokračují. Clintonová dnes vzkázala, že její vztahy se Spojenými státy se nezlepší, pokud nesplní závazek ukončit program na výrobu jaderných zbraní a pokud bude dál urážet Jižní Koreu. Pchjonjgang také varovala před provokativními kroky. Z Jižní Koreje se Clintonová na své asijské cestě přesunula do Číny, kde se mimo jiné chystá opět vytáhnout téma lidských práv.

„To, čeho Jižní Korea dosáhla ve věci demokracie a prosperity, je v ostrém kontrastu s tyranií a chudobou na sever od její hranice,“ prohlásila Clintonová během třetí zastávky na své cestě po Asii. Nedávné hrozby Pchjongjangu, že vyzkouší novou raketu dlouhého doletu, šéfka americké diplomacie nazvala provokativními a ničemu podle ní nepomohou.

Hillary Clintonová

„Severní Korea nezíská jiné vztahy se Spojenými státy, pokud bude urážet Jižní Koreu a bude s ní odmítat jednat.“

Severní Korea v posledních týdnech zostřila své výhrůžky, míří je zejména na jihokorejského prezidenta I Mjong-baka, jenž se úřadu ujal před rokem a zastavil bezpodmínečné dodávky pomoci do KLDR. Ve čtvrtek Pchjongjang obvinil Spojené státy, že proti němu chystají jaderný útok a oznámil, že je připravený na válku s Jižní Korejí.

Clintonová na tiskové konferenci oznámila, že si za nového amerického vyjednavače pro šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu vybrala Stephena Boswortha, bývalého velvyslance USA v Jižní Koreji. Bosworth tuto funkci převezme od Christophera Hilla.