Čistky pokračují: U turecké policie skončilo dalších 16 velitelů

Ankara - Turecká vláda pokračuje v čistkách v řadách policie. V noci na dnešek propustila policejní velitele nejméně 15 provincií a skončil také zástupce náčelníka celostátní policie. Už v úterý vláda zbavila funkcí na 350 policejních důstojníků v Ankaře kvůli údajné účasti na spiknutí a organizovaném zločinu. Na místa propuštěných vláda ihned jmenovala náhradníky, většinou pocházející z oblastí mimo metropoli. Podle agentury DPA odstranila vláda v předchozích týdnech z funkcí už asi 1 000 policistů.

Další vlna propouštění přišla tři týdny poté, co turecká policie zahájila vyšetřování spojenců premiéra Recepa Tayyipa Erdogana kvůli podezřením z korupce. Mezi dnes propuštěnými veliteli jsou i ti z velkých měst, jako je Ankara, Izmir, Antalya nebo Diyarbakir. Ve třetím největším městě Izmiru na západě země byli odvoláni dva policejní důstojníci krátce poté, co policie zatkla asi 25 lidí v souvislosti vyšetřováním korupční kauzy.

Turecká policie začala vyšetřovat rozsáhlý korupční skandál mezi politiky Erdoganovy vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v polovině prosince. Kvůli aféře zatkla několik desítek lidí včetně synů dvou ministrů a šéfa státní banky Halkbank. Kauza vedla k obměně téměř poloviny kabinetu a opozice volala po pádu celé vlády. Premiér však trvá na tom, že jde o spiknutí, za nímž stojí někteří policisté a soudci.

Podle AFP chce Erdogan vyčistit policii od lidí loajálních k umírněnému islámskému duchovnímu Fethullahu Gülenovi, který žije v USA. Premiér ho obviňuje, že má vliv na tureckou policii a justici a že získává na svou stranu spiklence, kteří chtějí přivodit pád vlády. Rozbroje mezi AKP a Gülenovým hnutím Hizmet by mohly zásadně poznamenat výsledky místních voleb plánovaných na březen.

Brusel vyjádřil z vývoje v Turecku znepokojení a vyzval Ankaru k transparentnímu a nestrannému prošetření korupčních podezření.