Čína vyprostila z trosek živé lidi, počet obětí vzrostl na 22 tisíc

Peking - Čtyři dny po ničivém zemětřesení vyprostili čínští záchranáři z trosek dva živé lidi. Zdravotní sestra strávila v sutinách kliniky 96 hodin. Ve městě Pej-čchuan se pak čínským záchranářům podařilo vyprostit živého studenta z trosek školy, pod nimiž od pondělního zemětřesení strávil 80 hodin. Přesto, že stále existuje možnost, že budou vyproštěni další živí, počet obětí katastrofy stále roste - podle posledních informací již dosáhl 22 tisíc.

Záchranáři prý stále slyší slabé volání ze sutin školy v provincii S˙-čchuan a doufají, že se jim podaří vyprostit další živé děti. 

Zemětřesení dosáhlo síly 7,9 stupně Richterovy škály. Oficiální počet mrtvých dosáhl více než 21 500 v samotné provincii S'-čchuan, kterou katastrofa nejvíce zasáhla. Mnoho lidí ale zůstává uvězněno pod troskami a čínská vláda se obává, že počet mrtvých nakonec může dosáhnout 50 tisíc.

Zemětřesení poškodilo muzeum s vykopávkami ze San-sing-tuej

Ve světově proslulém muzeu v Kuang-chanu, které poškodilo pondělní zemětřesení, jsou umístěny vykopávky ze sídla San-sing-tuej z doby bronzové. Kuang-chan leží asi 40 kilometrů od provinčního hlavního města Čcheng-tu. Otřesy poškodily zdi muzea a keramika stará 3000 až 4000 let, která tu byla vystavena, popadala na zem a rozbila se na kousky. Historické předměty z bronzu, včetně záhadných bronzových hlav, zůstaly podle dostupných informací nepoškozeny.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao dnes navštívil oblast postiženou katastrofálním zemětřesením na jihozápadě Číny, podíval se i k troskám školy ve městě Pej-čchuan, odkud se záchranářům podařilo ráno vyprostit živého studenta. Chu přitom vyzval záchranáře k ještě většímu úsilí při propátrávání trosek, protože „čas tlačí“.

Česko posílá léky, Evropská komise peníze

Česká republika pošle do Číny léky v hodnotě jednoho milionu korun. Zásilka odletí do postižené země v neděli na palubě leteckého speciálu společně s delegací poslanecké sněmovny.

Evropská komise dnes uvolnila dva miliony eur (50 milionů korun) na naléhavou humanitární pomoc Číně. „Chceme vyjádřit lidem v Číně naši solidaritu nejen slovy, ale i činy,“ uvedl komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel. Peníze od Evropské komise poputují do zasažených oblastí prostřednictvím Červeného kříže. Mají sloužit k nákupu přikrývek, pitné vody a jídla.

Provincii S'-čchuan dnes postihl další dodatečný otřes půdy s ohniskem v oblasti Li-sien, tentokrát o intenzitě 5,9 stupně Richterovy škály. Podle prvních hlášení se škody omezily na sesuvy půdy, které ale znovu přerušily silnice a komunikace, jen nedávno pracně obnovené. Na několika místech však sesuvy zavalily projíždějící vozidla. Zatím není známo, zda si vyžádaly oběti.