Čína před olympiádou zvyšuje antiteroristickou přípravu vojáků

Peking - Čínští vojáci před nadcházejícími olympijskými hrami podstupují zvláštní přípravu, aby byli schopni čelit případným teroristickým útokům včetně jaderných a chemických. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na čínské státní sdělovací prostředky.

Loni v červnu vznikla podle agentury Nová Čína v rámci Čínské lidové osvobozenecké armády zvláštní bezpečnostní jednotka, která má při olympiádě zajišťovat naléhavé záchranné operace i vzdušnou a námořní bezpečnost. Podle čínských médií země vyhodnotila jako největší hrozbu pro nadcházející olympijské hry, které začínají 8.srpna, právě potenciální teroristický útok.

„Tento rok je pro nás náročnou zkouškou. Naplánovali jsme před olympijskými hrami masivní tréninkové programy, abychom byli lépe připraveni na jakoukoli hrozbu,“ uvedl nejmenovaný čínský důstojník.

Čínská vláda neupřesnila, jaké teroristické skupiny by mohly při olympiádě zaútočit. V zemi je několik nespokojených národnostních menšin. Z bombových útoků posledních let Peking obvinil muslimské Ujgury žijící na západě země v autonomní oblasti Sin-ťiang.