Čína ostře kritizuje schůzku Sarkozyho s dalajlamou

Peking - Náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej se ostře ohradil proti sobotnímu setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem v polském Gdaňsku. Agentura Nová Čína schůzku již v sobotním komentáři označila za "nerozumnou". Sarkozy s dalajlamou debatoval v rámci oslav 25. výročí udělení Nobelovy ceny polskému bojovníku proti komunismu a exprezidentovi Lechovi Walesovi. Čína proti setkávání dalajlamy se světovými státníky protestuje pravidelně.

„Francouzská strana by měla udělat nějaký konkrétní krok, kterým by napravila své chyby poškozující čínsko-francouzské bilaterální vztahy a vztahy mezi Čínou a EU,“ prohlásil Che Ja-fej ve státní televizi. V jiném prohlášení čínského ministerstva zahraničí se uvádí, že „francouzská strana svými chybnými kroky hrubě zasahuje do vnitřních záležitostí Číny a zraňuje národní cítění čínského lidu.“

„Nerozumný krok Francie (…) vzhledem k tibetské otázce nejenže podkopal francouzsko-čínské vztahy, ale také blokuje cestu pro dialog, výměnu a spolupráci mezi Čínou a EU,“ napsala v sobotním komentáři Nová Čína. Peking ještě před ohlášenou schůzkou Sarkozy-dalajlama na protest odložil summit mezi Čínou a EU, který se měl konat počátkem prosince v Lyonu.

Sarkozy a dalajlama se sešli v rámci oslav 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír Lechovi Walesovi, polskému exprezidentovi a vůdci protikomunistického hnutí Solidarita. „Dalajlama mě ujistil, že nesměřuje k odtržení Tibetu od Číny, ale usiluje o dodržování lidských práv,“ řekl Sarkozy po zhruba půlhodinové debatě. Sarkozy ještě před schůzkou s dalajlamou zdůraznil, že by se situace neměla dramatizovat. Podle něj Evropa potřebuje Čínu a Čína potřebuje Evropu.