Čína diktuje hongkongským aeroliniím. Kdo podporoval protesty, musel odejít

Hongkongské aerolinky Cathay Pacific jsou v poslední době v souvislosti s masovými demonstracemi v Hongkongu pod tlakem ze strany čínských úřadů. Ty podnik v srpnu vyzvaly, aby suspendoval zaměstnance podporující protesty. Vedení společnosti od té doby propustilo bez udání důvodu už 32 lidí. Před necelými dvěma měsíci rezignoval i výkonný ředitel společnosti Rupert Hogg.

„Zeptali se mě pouze, jestli je tento facebookový účet můj. Odpověděla jsem, že ano. Hned řekli, že se omlouvají, že musí zahájit řízení. A že mi oznamují, že jsem s okamžitou platností propuštěna,“ popisuje letuška Rebecca Sy, která pro aerolinky pracovala sedmnáct let.

Rebecca tvrdí, že se nikdy nedozvěděla důvod propuštění. V Hongkongu se zúčastnila několika povolených protivládních demonstrací, ale firemní pravidla nijak neporušila, ani na sociálních sítích. Jako odborářka měla až do začátku protestů s vedením firmy dobré vztahy.

Čtyři a půl měsíce trvající protesty se hongkongských aerolinek silně dotkly. Podle agentury Reuters se staly největší firemní obětí protivládních protestů.

Zaměstnancům, kteří prodemokratické hnutí podporovali, zakázalo čínské řízení letového provozu i pouhý přelet nad jeho územím. Jedním z nich je i muž, který z obav o práci nechce ukázat tvář. „Já i někteří kolegové žijeme v nejistotě. Nikdy nevíme, jestli to není náš poslední den,“ říká.

Vysoce postavení manažeři odstoupili

Podle odborů už firma bez udání důvodu propustila přes tři desítky lidí a nedávno změnila interní pravidla chování. Aerolinky jednotlivé případy nekomentují.

V prohlášení pouze uvedly, že musí dodržet pravidla regulátora letecké dopravy. „Zcela jednoduše se jedná o naše povolení k provozu. Tady není žádný prostor pro kompromis,“ říká společnost Cathay. O tom se přesvědčili i členové představenstva. Tři z nich odstoupili, včetně šéfa Cathay Pacific.