Chov psů na maso v Jižní Koreji skončí. Většina společnosti už staletou tradici opustila

Události: Konec chovu a porážek psů na maso v Jižní Koreji (zdroj: ČT24)

Jihokorejský parlament v úterý drtivou většinou 208 hlasů ku nule (dva poslanci se zdrželi hlasování) schválil zákaz prodeje psího masa. Od roku 2027 tak skončí staletí trvající tradice, která byla pod rostoucím tlakem veřejnosti.

Průzkumy v jihokorejské společnosti ukázaly, že většina Korejců – hlavně těch mladších – považuje konzumaci psů za nehumánní. Psí maso zde jedí zejména starší lidé; jeho konzumace byla považována za způsob, jak si zlepšit výdrž v horkých letních dnech, uvedla agentura Reuters.

Odhadem 570 tisíc psů vykrmují jihokorejští chovatelé v malých klecích, aby je později mohli zabít a prodat do restaurací. Nejoblíbenější je polévka, která má podle několik staletí dlouhé tradice dodat člověku sílu. Podniky, které psí maso podávají – a kterých je asi šestnáct stovek – ale do roku 2027 zavřou. Stejně jako chovné farmy.

„Zakázat lidem jíst to, co chtějí, je nelidské a kruté. Berou nám naše práva,“ hájí své podnikání předseda chovatelů psů na maso Ju Jeong-bong.

Z potravy mazlíčkem

Ti, kteří si na psím mase postavili živnost, proti zákonu do poslední chvíle protestovali. Mají tři roky na to, aby si našli jiný byznys. Stát jim také přislíbil kompenzace.

Za chov, porážku a prodej psího masa pro konzumaci lidmi budou hrozit až tři roky vězení a pokuta třicet milionů wonů (510 tisíc korun). Samotná konzumace trestná nebude. „Budu to jíst dál, pokud bude kde, protože je to zdravé,“ domnívá se zákazník restaurace se psím masem Jang Man-suk.

Psi na talíři mají v Koreji dlouhou tradici. Tamní společnost se ale změnila. Těch, kteří psí maso během loňského roku aspoň jednou ochutnali, je podle nedávného průzkumu jen šest procent. Naopak Jihokorejců, kteří tato zvířata vychovávají jako členy rodiny, stále přibývá.

Zákaz uspíšila i podpora korejského prezidenta Jun Sok-jola a jeho ženy, kteří adoptovali z útulků šest psů. Nový domov nyní aktivisté hledají pro psy z farem na maso. Po celé zemi je podobných stanic na jedenáct set.