Chorvatský soud kvůli chybám zrušil dva rozsudky nad expremiérem

Záhřeb – Hned dva rozsudky nad expremiérem Ivem Sanaderem zrušil chorvatský ústavní soud kvůli vážným procesním chybám. Týkají se údajné korupce v oblasti energetiky a bankovnictví. Sanader ale vězení neopustí kvůli aktuálně probíhajícímu třetímu procesu, ve kterém podal odvolání proti vysokému trestu.

V jedné kauze byl Sanader odsouzen za přijetí úplatku deseti milionů eur (270 milionů Kč) od maďarského ropného koncernu MOL za získání většinového podílu v chorvatské rafinerii INA. Tento verdikt loni v odvolacím řízení potvrdil nejvyšší soud, který však desetiletý trest vězení expremiérovi o půldruhého roku snížil. 

Ve druhém případě byl Sanader odsouzen za přijetí úplatku od rakouské banky Hypo Alpe Adria Group. Podle obžaloby Sanader v polovině 90. let ještě jako náměstek ministra zahraničí při jednání o úvěru od této banky přijal 3,6 milionu kun (téměř 13 milionů Kč) jako nezákonnou provizi. 

Ivo Sanader před soudem
Zdroj: ČT24

Přestože ústavní soud uvedené verdikty zrušil, Sanader podle deníku Večernji list vězení neopustí. Čeká totiž na odvolací řízení v jiném procesu známém jako korupční aféra Fimi media. Protože v první instanci dostal loni v březnu devět let vězení, tedy trest vyšší než pět let, zůstává v souladu s normami chorvatského trestního práva ve vazbě, která může trvat až do odvolacího řízení. Jeho termín ale nejvyšší soud zatím nestanovil.

Tento proces se týkal braní úplatků v letech 2003 až 2009 nejen expremiérem, ale i dalšími činiteli Sanaderovy tehdy vládnoucí strany Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Provinilci podle obžaloby získali od „dárců“ za fiktivní či předražené služby nejméně devět miliard eur (přes 243 miliard Kč).