Čeští vojáci v Mali zůstávají i po převratu. Čekají na vývoj situace

Události: Čeští vojáci v Mali (zdroj: ČT24)

Čeští vojáci v africkém Mali zůstávají po vojenském převratu v zemi na svých základnách. Český kontingent tam působí v rámci mise Evropské unie. Jeho členové jsou podle ministerstva obrany v pořádku. Malijští armádní vzbouřenci už přiměli tamního prezidenta k rezignaci.

Pro některé místní jde o nové hrdiny, pro mezinárodní společenství o pučisty; po měsících protivládních demonstrací se armáda chopila moci v zemi, kde právě její vojáky cvičí i čeští experti. Budoucnost evropské mise, které nyní Česko velí, je tak nejistá.

„Nikdo neví, jak to tam teď s armádou přesně je. Výcvik malijských vojáků neprobíhá a příslušníci mise čekají, jak se situace vyvine,“ vysvětlil šéf komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek.

Ještě nedávno přitom Češi školili tamní vzdušné síly nebo rozdělovali humanitární pomoc. Cílem mise, které se účastní na 120 Čechů, je ale hlavně posílit Mali v boji proti sílícím milicím islamistů. V tom se angažuje zvláště Francie, která má svou bývalou kolonii za pilíř boje proti terorismu. Svržení prezidenta tak spolu s EU ostře odsoudila. Ibrahim Keita rezignoval v televizním vstupu.

Termín voleb je zatím nejasný

„Chtěl bych vám v tuto chvíli oznámit své rozhodnutí, že se vzdám funkcí, všech svých funkcí, od nynějšího okamžiku,“ řekl Keita v krátkém vysílání s rouškou na ústech, kterou nosí vzhledem k pandemii covidu-19. „Nechci, aby byla kvůli mému setrvání u moci prolita krev,“ dodal.

V úterý ho ozbrojenci spolu s premiérem odvezli na vojenskou základnu Kati nedaleko metropole. Právě tam začal i vojenský puč před osmi lety, který Keitu vynesl k moci. Vzbouřenci, kteří si říkají Národní komise pro spásu lidu, slibují stabilitu a nové volby. Neřekli ale kdy. 

„Ode dneška budou uzavřeny vzdušné i pozemní hranice,“ řekl mluvčí povstalců Ismael Wague. Do Mali má přitom zamířit až šedesát dalších českých vojáků v rámci mezinárodní jednotky Takuba. Minulý týden misi schválil Senát.