Čeští studenti uspěli v soutěži na rekonstrukci přístavu v Bejrútu. Na realizaci ale nejsou peníze

Události: Podoba Bejrútu s českou stopou (zdroj: ČT24)

Tým českých studentů architektury získal tento týden druhé místo ve světové soutěži na rekonstrukci přístavu v Bejrútu, poničeného před dvěma lety obřím výbuchem. Finále soutěže se zúčastnilo čtyřicet týmů z devatenácti zemí. Pobřežní zóna libanonské metropole zůstává v troskách a není jasné, zda a kdy se ji podaří zrekonstruovat. Libanon totiž prožívá hlubokou ekonomickou krizi.

Torzo obilného sila, které na přelomu 60. a 70. let postavili v Bejrútu Čechoslováci, bylo jedinou stavbou, která zčásti přežila masivní explozi v srpnu 2020. Nyní čeští studenti a další účastníci světové architektonické soutěže navrhli, jak epicentrum výbuchu obnovit.

„Za ten rok, co jsem tady nebyl, půlka sila spadla, čímž se pravděpodobně vyřešil problém, jestli tuhle stavbu zachovat jako vzpomínku,“ říká architekt a spoluzakladatel soutěže Inspireli Awards Karel Smejkal.

Návrh českých studentů na proměnu přístavu v Bejrútu
Zdroj: ČT24

Tým studentů pražské ČVUT navrhl celkovou přestavbu přístavu. Město a přístav propojili pomocí vyvýšených cest a na volných plochách navrhli obytné i veřejné budovy. Projekt získal druhou cenu. „Je to pro nás skvělá zkušenost a jsme moc rádi, že jsme mohli naše studium na vysoké škole uzavřít tímhle krásným způsobem,“ říká člen soutěžního týmu z ČVUT Praha Jakub Tomašík.

Libanon nemá peníze

První místo získal návrh z Malajsie a v ideálním případě by se při budoucí rekonstrukci přístavu měly nejúspěšnější projekty zkombinovat, ale urbanistická soutěž zatím nejspíš zůstane jen v podobě projektů.

Libanon totiž nemá peníze na nákladné investice. V troskách totiž neleží jen bejrútský přístav ale celá libanonská ekonomika. Hospodářská krize stále zesiluje.

„Velký problém je tady s placením, kdy musíte platit buďto místní měnou, která samozřejmě pořád ztrácí svoji hodnotu, anebo musíte mít vlastní dolary,“ vysvětluje Smejkal. Místo smělých vizí tak nyní Libanonci řeší základní věci, například jak zajistit dodávky elektřiny a pohonných hmot.

Architektonická soutěž tak byla zatím pro Bejrút jen příslibem lepší budoucnosti uprostřed složité současnosti.