Bývalý tchajwanský prezident dostal kvůli korupci doživotí

Tchaj-pej – Bývalý tchajwanský prezident Čchen Šuej-pien dnes dostal trest doživotí. Soud ho uznal vinným z korupce. Exprezident se ale brání, že proces byl politicky motivovaný, proti rozsudku se odvolá. Spolu s Čchenem Šuej-pienem byla na doživotí kvůli korupci odsouzena i jeho manželka.

Bývalý prezident byl obviněn ze zpronevěry více než tří milionů amerických dolarů ze zvláštního prezidentského fondu, z praní špinavých peněz přes účty ve švýcarských bankách a z padělání dokumentů. Podle soudu také přijal úplatky ve výši devíti milionů dolarů během vládních obchodů s pozemky. 

Čchen Šuej-pien byl prezidentem hned dvakrát, poprvé byl zvolen v roce 2000, podruhé o čtyři roky později. Z funkce odstoupil loni v květnu právě kvůli korupčnímu skandálu. Od listopadu byl pak ve vazbě. Obvinění se týkalo i jeho rodiny a přátel. Čchenova manželka dostala proto dnes od soudu také doživotí. 

Většina Tchajwanců je přesvědčena o Čchenově vině. Někteří z jeho stoupenců jsou ale přesvědčeni, že v případu svou roli sehrál protičínský postoj bývalého prezidenta. Během své vlády totiž propagoval formální nezávislost na Číně, která si na Tchaj-wan stále dělá nárok jako na odštěpeneckou provincii.