Bývalá první dáma vydala knihu o rozchodu s Hollandem

Paříž – Merci pour ce moment – Děkuji za tu chvíli. Tak se jmenuje autobiografie bývalé francouzské první dámy Valérie Trierweilerové, ve které poprvé otevřeně popisuje lednový rozchod s prezidentem Francoisem Hollandem. Trierweilerová přidává i pohled do zákulisí. Píše, jak se francouzský prezident chová a jak přemýšlí, když není na veřejnosti. Kniha vytištěná v nákladu 200 tisíc kusů se podle agentury AFP ihned po zahájení prodeje vyšplhala do čela žebříčku internetového obchodu Amazon a aspiruje na to stát se bestsellerem.

Kniha nazvaná Merci pour ce moment (Děkuji za tu chvíli) na 320 stránkách popisuje život v prezidentském Elysejském paláci. Expartnerka, která se s prezidentem rozešla po lednovém odhalení jeho vztahu s herečkou Julií Gayetovou, označuje Hollandea na mnoha místech knihy za chladného a bezcitného pokrytce. Sice se prý veřejně tvářil jako člověk nesnášející boháče, ve skutečnosti však nemá rád chudé, které v soukromí nazývá bezzubými, píše Trierweilerová.  

„Bývalá první dáma si servítky opravdu nebere. Rozchod s Hollandem popisuje dramaticky a skutečně to nevypadá, že by si chtěla něco nechat pro sebe. Věnuje se už situaci, kdy se zprávy o možné aféře s herečkou Julií Gayetovou začaly přetřásat v médiích. Tehdy se Hollanda ptala, co je na tom pravdy, a on tvrdil, že to je celé nesmysl, ačkoliv aféra skutečně probíhala,“ popisuje francouzský zpravodaj ČT Petr Zavadil.

V knize je i inkriminovaná pasáž z doby, kdy vychází dnes již velmi slavné číslo časopisu Closer. To o prezidentově milostné aféře přineslo podrobnosti i důkazy. „Tehdy se první dáma podle svých vzpomínek zhroutila, hrály to všechny televize a rádia. Utekla do koupelny, kde se pokusila vzít si taštičku s léky na spaní. Tu jí prezident stihl vytrhnout z ruky, ona ale sebrala několik prášků rozsypaných na zemi a spolykala, co mohla. Chtěla prý jen spát, než ta bouře přejde. Ztratila vědomí a pak už přišla hojně medializovaná hospitalizace,“ uvedl Zavadil.

Zavadil: Bývalá první dáma nezastírá, že se chtěla knihou pomstít

Podle všeho prezident Hollande o vydání knihy nevěděl. Zpráva o knize ho podle jeho spolupracovníka údajně vyděsila. Každopádně Trierweilerová dělala vše pro to, aby se psaní knihy i její vydání udržely v tajnosti, protože o Hollandovi opravdu nemluví ve světlých barvách. Trierweilerová, která žila s prezidentem rok a půl, v knize vzpomíná, že jejich vztah byl italský, často se hádali. Zároveň popisuje, jak se Hollande snažil jejich vztah za každou cenu zachránit. Prezident se jí prý dlouhé měsíce po rozchodu pokoušel získat zpátky a posílal jí denně textové zprávy, kterých někdy přišlo i 29.

Hojně citovanou pasáží ve francouzském tisku je část knihy, kde bývalá první dáma zmiňuje, že jiné postoje má Francois Hollande na veřejnosti a jiné v soukromí. Hollande tvrdí, že bohatí lidé jsou mu cizí, Trierweilerová píše, že přestože je socialista, ve skutečnosti nemá vůbec rád lidi chudé. Opět to ilustruje na osobních vzpomínkách, kdy ona sama pochází z velmi skromných poměrů. 

Politici Hollandea před nařčeními bývalé první dámy hájí 

Ségolene Royalová, která byla partnerkou současného prezidenta po tři desetiletí a má s ním čtyři děti, dnes označila tvrzení o jeho pohrdání chudými za „absolutní nesmysl“. „Je to přesný opak toho, co zastává,“ uvedla současná ministryně životního prostředí v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RMC.  

Podle známé komentátorky rádia RTL Alby Venturaové mohou nehledě na to, zda jsou slova napsaná v knize pravdivá, zničit zbytky Hollandeovy popularity. Ta se po jeho předloňském nástupu do úřadu postupně propadla na nejnižší úroveň ze všech poválečných prezidentů Francie.

Kniha nepotěšila ani jeho politického spojence, premiéra Manuela Vallse, který si na rozdíl od Elysejského paláce neodpustil kritickou reakci. Podle něj Trierweilerová nepřípustně míchá do veřejné debaty témata, která by měla zůstat v soukromí. „Respektujme život každého z nás a důstojnost veřejné debaty,“ prohlásil dnes premiér.

Zavadil: O knihu bude zájem, Francouzi aféru sledují (zdroj: ČT24)

Jak na zveřejněné informace reagovali Francouzi? „Jsou samozřejmě zvědaví, celou aféru sledují velmi pozorně. Ostatně po onom čísle časopisu Closer se jen zaprášilo. Aféře ale Francouzi nepřikládají nějaký státnický význam, jsou prostě zvědaví,“ uzavřel Zavadil. Kniha vytištěná v nákladu 200 tisíc kusů se podle agentury AFP ihned po zahájení prodeje vyšplhala do čela žebříčku internetového obchodu Amazon a aspiruje na to stát se bestsellerem.