Britskou královskou rodinu na jaře čeká veselka. Princ Harry oznámil zasnoubení

Britský princ Harry ohlásil zasnoubení s afroamerickou herečkou Meghan Markleovou. Svatba by se měla konat na jaře, oznámil Kensingtonský palác. Meghan a Harry tvoří pár od loňského léta. Vztah poprvé oficiálně potvrdili loni v listopadu. Královna Alžběta II. je podle královského paláce chystanou svatbou potěšena.

Oznámení vydala kancelář Harryho otce, následníka trůnu prince Charlese. Palác upřesnil, že 33letý Harry a 36letá Meghan Markleová se zasnoubili tento měsíc. Harry se prý setkal se svou babičkou, královnou Alžbětou II. a dostal požehnání také od rodičů své vyvolené.

Žít prý budou v domě Nottingham Cottage, který je součástí areálu Kensingtonského paláce v Londýně. Přesný termín svatby má být oznámen „v pravý čas“. Úřad britské premiérky uvedl, že na den sňatku neplánuje dát Britům den volna, jak tomu bylo v případě svatby prince Williama.

Odpoledne Harry a Meghan v zahradě Kensingtonského paláce poprvé předstoupili coby snoubenci před objektivy novinářů. Harry řekl, že je nadšený. Jeho snoubenka, která přišla v bílém kabátě, uvedla, že je „velmi šťastná“. Veřejnosti ukázala také zásnubní prsten.

Zásnubní prsten Meghan Markleové
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Podle agentury AP jsou v něm i dva diamanty, které patřily Harryho matce, princezně Dianě. Na otázku, zda byla žádost o ruku romantická, princ odpověděl, že byla. Večer by pár měl poskytnout televizní rozhovor.

Od rána vypukly nejenom veliké vzrušení a radost, ale i jakási podivná horečka médií. Na každém kanálu je to na prvním místě.
Jan Jůn
publicista

William a Kate jsou z dvojice nadšení

„Královna a vévoda z Edinburghu mají z dvojice velkou radost a přejí jim hodně štěstí,“ prohlásil Buckinghamský palác. Harryho bratr princ William a jeho choť Kate prohlásili, že jsou z páru nadšení. Bylo prý skvělé Meghan poznat a sledovat, jak šťastní spolu s Harrym jsou.

„Ráda bych vyjádřila své nejvřelejší blahopřání jeho královské výsosti princi Harrymu a Meghan Markleové k jejich zásnubám,“ připojila se ke gratulacím premiérka Theresa Mayová. „Toto je čas oslav dvou zamilovaných lidí a sama za sebe, za vládu i zemi jim přeji do budoucna mnoho štěstí,“ dodala ministerská předsedkyně.

Také rodiče budoucí nevěsty projevili radost. Thomas Markle a Doria Raglandová v prohlášení uvedli, že jejich dcera byla „vždy milým a milujícím člověkem“. Svazek s Harrym, který se podle nich vyznačuje „stejnými kvalitami“, je pro ně „zdrojem velké radosti“.

Meghan se narodila v Los Angeles, studovala ve státě Illinois a žila v Kanadě. Její otec je hollywoodský osvětlovač a matka pracuje jako učitelka jógy a psychoterapeutka, napsala agentura AP.

Meghan nyní žije v Torontu, kde se natáčí i televizní seriál „Kravaťáci“, ve kterém hraje jednu z hlavních rolí. Agentura DPA poznamenala, že před vztahem s Harrym byla považována za průměrnou herečku. Kromě herectví studovala mezinárodní vztahy a angažuje se v humanitární pomoci.

Letos v září se spolu poprvé oficiálně objevili na veřejnosti v Kanadě při příležitosti charitativní soutěže Invictus Games invalidních válečných veteránů. „Jsme dva lidé, kteří jsou opravdu šťastní a zamilovaní. Ve velké tichosti jsme spolu chodili šest měsíců, než se to dostalo do zpráv,“ řekla Meghan časopisu Vanity Fair.

Královské rodině ani nevadí, že Meghan byla už dva roky provdaná za jednoho filmového producenta, se kterým se rozvedla. Před osmdesáti lety přitom vyvolal vztah s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou ve Spojeném království ústavní krizi a Harryho prastrýce krále Edwarda VIII. tehdy dovedl k abdikaci.

Harry si dříve stěžoval, že jeho partnerka musela v USA čelit projevům sexismu a rasismu, matka Meghan je totiž tmavé pleti.

Princ Harry, mladší bratr prince Williama, je pátým v pořadí následnictví britského trůnu. DPA zdůraznila, že Harry prodělal změnu svého image. Dříve na sebe „večírkový princ“ upozorňoval skandály, dnes podporuje ryšavý účastník misí v Afghánistánu válečné veterány, děti infikované virem HIV a duševně nemocné. Mnoho Britů okouzluje svou otevřeností a srdečností – stejně jako kdysi jeho matka princezna Diana, soudí DPA.

V minulosti měl nejméně dvě vážnější známosti, ale v obou případech vztahy ztroskotaly zjevně na tom, že jeho partnerky neustály nepřetržitý zájem tisku o jejich vztah s členem královské rodiny. První byla Chelsy Davyová, která pocházela ze Zimbabwe a mezi lety 2004 a 2011 s Harrym střídavě chodila. Spojovala je záliba o africkou kulturu a přírodu.

Další vážný románek měl Harry s nadějnou herečkou Cressidou Bonasovou, s níž chodil v letech 2012 až 2014. Když se na veřejnosti objali, někteří to považovali za znamení blížících se zásnub.