Britská vláda se sešla na krizové schůzi bez Johnsona. Chystal soukromý večírek

Britský premiér Boris Johnson se nezúčastnil sobotní schůzky vládní komise pro mimořádné události. Kabinet zasedal po tom, co meteorologická služba poprvé vyhlásila červený, tedy nejvyšší, stupeň výstrahy před vedrem. Johnson chystal ve venkovském sídle předsedů vlády večírek pro příbuzné a přátele.

Komise v sobotu zasedala kvůli tomu, že v pondělí a úterý by podle meteorologů teploty mohly v Británii dosáhnout čtyřiceti stupňů, a překonat tak dosavadní rekordy. Zdravotnický úřad UKHSA kvůli horku varoval před nebezpečím, které hrozí nejen seniorům a oslabeným lidem, ale i těm, kteří jsou zdraví a v dobré kondici.

Za neúčast na schůzi vládní komise pro mimořádné události (Cobra) kritizuje Johnsona opozice. Večírek pro blízké připravoval předseda vlády v Chequers, venkovském sídle britských premiérů. Až ze svého současného postu v září Johnson odejde, nebude už moci rezidenci využívat.

Deníku The Independent ale řekl zdroj úřadu britského premiéra, že není neobvyklé, že schůzky komise Cobra vedou jiní členové vlády. V sobotu to byl ministerský náměstek Kit Malthouse.

„Johnson má stále všechna práva a povinnosti britských premiérů. K tomu patří i užívání venkovského sídla asi pětačtyřicet kilometrů severozápadně od Londýna. Na místo chystal už výroční oslavu svého sňatku, kterou nakonec přesunul. Tohle považoval za jakousi kompenzaci, kterou si může dovolit,“ doplnil reportér a spolupracovník České televize v Británii Ivan Kytka.

Hledá se předseda

Johnson a jeho nynější manželka Carrie plánovali uspořádat v Chequers opožděnou oslavu své svatby, protože se brali v době, kdy v Anglii platily restrikce v souvislosti s šířením koronaviru. Slavnost se podle britských médií měla konat na konci července, ale plány manželů narazily na tvrdou kritiku poté, co byl Johnson donucen k oznámení, že z postu premiéra odejde.

Rezignaci na funkci lídra Konzervativní strany Johnson ohlásil začátkem července. To znamená, že až strana vybere jeho nástupce, skončí i v Downing Street. Johnson odchod oznámil po bezprecedentní vlně rezignací ve vládě.

Konzervativní strana nyní vybírá Johnsonova nástupce. V pondělí z nynějších pěti kandidátů v užším výběru po hlasování poslanců vypadne ten, který obdrží nejmenší počet hlasů. Hlasování budou dalšími koly pokračovat až do chvíle, kdy se pole kandidátů zúží na finální dvojici.

Favority jsou Sunak a Mordauntová, míní Kytka

Podle reportéra Ivana Kytky se kvůli probíhající kampani prezentuje Konzervativní strana jako rozdělená a nekomunikující. „Boj o předsednictví odpovídá tomu, jak strana zůstává rozdělená i po vynuceném odchodu Borise Johnsona. Jednotliví kandidáti, kteří postoupili do poslední pětice, kopírují jednotlivé frakce a tábory. Skutečně proti sobě dost nelítostně například pomocí sociálních sítích bojují,“ uvedl. 

S odkazem na průzkumy zveřejněné v britských médiích dodává, že nejpravděpodobnějšími kandidáty pro postup do finále jsou exministr financí Rishi Sunak a bývalá ministryně obrany Penny Mordauntová. O premiérovi bude v korespondenčním hlasování rozhodovat během srpnových týdnů členská základna toryů, která má přibližně 160 tisíc členů. 

„Sunak stojí proti sevřené frontě pravicové části konzervativní strany, která se proti němu jasně vymezuje a vyčítá mu různé daňové machinace, kterých se měl v minulosti dopustit. Podobně nepřízni části té frakce čelí Penny Mordauntová, která se dostala do užšího finále poměrně nečekaně,“ vysvětluje s tím, že navzdory velké nepřízni části konzervativců v parlamentu podle něj mají největší šanci dostat se do užšího výběru.