Britové se zúčastní voleb do europarlamentu, vláda nestihne prosadit brexitovou dohodu

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal: Všechny varianty týkající se brexitu jsou stále na stole (zdroj: ČT24)

Britové budou téměř tři roky po odhlasování odchodu z Evropské unie znovu volit své zástupce do Evropského parlamentu (EP). Vývoj, který byl již několik týdnů označován jako nevyhnutelný, v úterý potvrdil faktický zástupce britské premiérky David Lidington. Uznal, že vládě se nepodaří včas prosadit dohodu s EU o podmínkách brexitu.

„Volby do Evropského parlamentu se v Británii uskuteční 23. května, vláda rozhodla, že do tohoto data už nezbývá dost času na dokončení ratifikace brexitu,“ citovala Lidingtona agentura Press Association. Zástupce premiérky Theresy Mayové však dodal, že kabinet by si přál, aby se nově zvolení britští europoslanci nakonec funkcí neujali.

„Pro všechny stoupence brexitu je to hořká pilulka, že se na britských ostrovech budou konat volby do Evropského parlamentu. Ostatně v těchto dnech už měli novináři z celého světa zkoumat dopady brexitu, pokud by vše šlo podle plánu,“ podotkl zpravodaj ČT Bohumil Vostal ve vysílání ČT24.

Evropský parlament v novém složení poprvé zasedne 2. července. Bez schválení ze strany EP ale dohoda o podmínkách britského odchodu z EU ratifikována být nemůže. Lidington dodal, že proces chce mít vláda „za sebou před letními prázdninami“. Začátek letního volna pro britské poslance podle deníku The Guardian ještě stanoven nebyl, zpravidla však bývá v druhé půli července.

Vláda po třech neúspěšných pokusech prosadit v domácím parlamentu podobu brexitu dojednanou v Bruselu vyjednává už měsíc o možném kompromisu s opozičními labouristy. 

Po místních volbách, které minulý týden vládním konzervativcům i hlavní opoziční straně přinesly varování ze strany voličů, se v médiích spekuluje o průlomu, proces je však stále nevyzpytatelný. Pakliže bude hledání kompromisu neúspěšné, slíbila premiérka Mayová poslancům hlasování o různých variantách vyústění brexitu.

„Jakožto vláda vedeme rozhovory s opozicí a s dalšími stranami v parlamentu, abychom se pokusili najít cestu vpřed, která má co největší podporu,“ řekl Lidington. Dodal, že zajištění odchodu z EU před prázdninami britských poslanců bude vyžadovat „tvrdou práci a kompromisy od různých politických stran“.

Průzkumy veřejného mínění nasvědčují tomu, že další porážku v evropských volbách utrpí zejména konzervativci, kteří by mohli přijít i o polovinu z aktuálních 19 křesel v EP. Velmi dobře si naopak v průzkumech vede nová Strana pro brexit dlouholetého europoslance Nigela Farage prosazující odchod z EU bez dohody. Farage poslední eurovolby v Británii vyhrál se Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP), která obsadila v EP 24 míst.

Některé mandáty po britských europoslancích si mají rozdělit ostatní státy

Británie se v žádosti o odklad brexitu začátkem dubna zavázala, že se zapojí do eurovoleb, pokud bude v době jejich konání stále patřit do evropského bloku.

Pokud Británie odejde v termínu stanoveném v současnosti na 31. říjen, opustí EP i 73 nových britských europoslanců. Část z křesel zůstane prázdná, 27 mandátů si však mezi sebe rozdělí 14 států, jejichž zastoupení v EP podle Bruselu neodpovídalo počtu obyvatel. Mezi nimi bude například Francie, Španělsko, Itálie, Nizozemsko či Slovensko.

Pro Čechy se nic nezmění, stejně jako v dosavadním volebním období je bude reprezentovat 21 poslanců. Volit se bude celkem 751 poslanců za 28 členských zemí.