Británie odejde z EU na konci ledna, prohlásil Johnson. Sturgeonová chce další skotské referendum

Velká Británie odejde z Evropské unie k 31. lednu, prohlásil po volebním vítězství svých konzervativců premiér Boris Johnson. Drtivé vítězství konzervativců podle něj znamená silnou podporu pro brexit. Jeho mandát ale není silný ve Skotsku, kde vyhrála Skotská národní strana. Její předsedkyně a zároveň i první ministryně Nicola Sturgeonová chce příští týden podniknout kroky k tomu, aby mohla vypsat referendum o nezávislosti Skotska.

„EU opustíme 31. ledna, už neexistují žádná ´pokud´, žádná ´ale´, žádná ´možná,“ řekl předseda britské vlády Johnson.

Dodal, že volebním výsledkem, který jeho Konzervativní straně v 650členné Dolní sněmovně zajistil přinejmenším 363 hlasů, mu voliči udělili jasný mandát splnit přání Britů z června 2016. Při tehdejším referendu se většina hlasujících vyslovila pro odchod z evropského bloku.

Výsledek čtvrtečních parlamentních voleb podle Johnsona zažehnal hrozbu možného druhého referenda o britské unijní budoucnosti.

Johnson po výhře v britských volbách: Už neexistují žádná „možná“. Brexitu nic nezabrání (zdroj: Studio ČT24)

Sturgeonová podnikne kroky pro další referendum

S vystoupením z EU nesouhlasí Skotsko, kde naopak vyhrála Skotská národní strana (SNP). Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová a šéfka SNP proto chce příští týden podniknout první kroky k tomu, aby Skotsko mohlo uspořádat další referendum o nezávislosti. 

„Skotský lid promluvil. Je načase, abychom rozhodli o vlastní budoucnosti,“ prohlásila Sturgeonová. Dodala, že příští týden skotská vláda zveřejní „podrobný a demokratický“ plán přesunu pravomocí z Londýna tak, aby mohla plebiscit uspořádat.

K tomu ale zatím potřebuje souhlas Londýna. Konzervativci, kteří ve čtvrtečním hlasování získali v Dolní sněmovně většinu, skotskou nezávislost rozhodně odmítají. Premiér Johnson nemá podle Sturgeonové mandát k tomu, aby Skotsko, které v referendu v roce 2016 hlasovalo pro setrvání země v Evropské unii, z evropského bloku vyvedl.

Sturgeonová si podle svých slov uvědomuje, že ne každý, kdo volil Skotskou národní stranu, podporuje nezávislost území. Otázka, jestli zůstat, nebo odejít ze Spojeného království, musí být věcí lidí, kteří ve Skotsku žijí. „Není to rozhodnutí pro žádného premiéra z Westminsteru a už vůbec pro toho, který teď zažil zdrcující prohru ve Skotsku,“ uvedla.

Brexit může být už za měsíc

Nyní se očekává, že nový britský parlament rychle schválí brexitovou dohodu a odchod Spojeného království z EU tak přijde na konci ledna, jak Johnson před volbami přislíbil.

Lednový termín ale není prvním datem, ke kterému Johnson rozvod s Unií sliboval. „Stůj co stůj“ se po svém zvolení premiérem zavázal uskutečnit brexit do 31. října letošního roku. To ale nevyšlo, protože britští poslanci v září schválili zákon, kterým mu zakázali vyvést Británii z EU bez dohody.

Johnson sice od léta vyjednal s Bruselem změnu podmínek v dohodě o brexitu, kvůli nesouhlasu parlamentu ale musel Unii požádat o odklad termínu vystoupení do konce ledna příštího roku. Patovou situaci se nakonec rozhodl řešit předčasnými volbami, podobně jako to učinila i jeho předchůdkyně Theresa Mayová.

Před volbami Johnson tvrdil, že pokud se konzervativcům podaří zajistit si v Dolní sněmovně většinu, může „absolutně garantovat“ konec britského členství v EU do 31. ledna.