Brit píše z Krakova zprávy o dění v Polsku. Je třeba více porozumění, říká

Britský učitel angličtiny v Krakově založil portál o dění v Polsku (zdroj: ČT24)

Internetová platforma Zápisky z Polska se věnuje zpravodajství z Polska v angličtině. Stojí za ní skupina nadšenců i profesionálů, kteří chtějí přiblížit dění ve skoro čtyřicetimilionové zemi zahraničním čtenářům. Za svou činnost byli nedávno nominováni na prestižní polskou novinářskou cenu.

Šéfredaktor platformy Zápisky z Polska Daniel Tilles přednáší o dějinách Velké Británie v Krakově budoucím učitelům angličtiny. Ve volných chvílích přibližuje naopak Polsko lidem, kteří žijí za jeho hranicemi.

„Nenarodil jsem se tu, narodil jsem se v Británii, vyrostl tam a pak jsem se přestěhoval do Polska. To mi umožňuje pohled zvenku i zevnitř, pomáhá mi to vnímat Polsko jako někdo, kdo tu má kořeny, ale zároveň je trochu cizinec,“ vysvětluje Tilles.

Na sociální síti Facebook sleduje Zápisky z Polska téměř 40 tisíc lidí. Nedávno redakce rozjela i webovou stránku. Dosahem jde o největší zpravodajství o Polsku v angličtině. „Země je stále důležitější v regionu, Evropě i ve světě. Děje se tu mnoho věcí, především v posledních čtyřech letech. O Polsku se v mezinárodních médiích píše stále jen omezeně a chybí porozumění,“ domnívá se šéfredaktor.

Historická politika

Za nejsložitější Tilles považuje fenomén polské historické politiky. Tedy způsob, jak národní traumata od trojího dělení Polska přes katyňský masakr až po výjimečný stav v 80. letech promlouvají do současné politické reality.

„Je jen málo zemí, myslím především na Západě, kde historie hraje tak důležitou roli ve všem, co se děje. Mnoho z moderní politiky, veřejné debaty, vychází z polských velmi složitých a traumatizujících dějin,“ vyložil Tilles.

Polsko si kvůli sporům s Bruselem o reformu soudnictví vysloužilo na Západě nálepku černé ovce. Kontroverze budil i jeho postoj k migrační krizi, který sdílel s dalšími členy Visegrádu.

„Někdy nejen o Polsku, ale i o východních členských státech panují nespravedlivé názory a stereotypy. Obecně je třeba, aby se lépe rozumělo odlišnostem. Zároveň se ale východní členské státy, včetně Polska a dalších, někdy neopodstatněně staví do role oběti, když se EU nebo západní státy jen snaží uplatnit společný postoj,“ vyjádřil se šéfredaktor.