Bouře si v centrální části USA vynutily zrušení stovek letů

Bouře v centrální části Spojených států si vyžádaly stovky zrušených letů. Bouřkový systém s sebou přinesl i sníh, který působí potíže motoristům. V souvislosti s bouřkami jsou ze států Wisconsin, Nebraska a Louisiana hlášeni dohromady tři mrtví, informovala agentura AP.

Bouřkový systém doprovází husté sněžení nebo déšť a také prudký vítr. V sobotu na několik hodin jarní sněhová bouře znemožnila na mezinárodním letišti Minneapolis-St.Paul provoz. Zrušeny tak byly stovky letů. Letiště uvedlo, že sněžení bylo příliš prudké na to, aby šlo ranveje a letouny udržet v provozuschopném stavu.

Mluvčí letiště Patrick Hogan oznámil, že zrušeno bylo 469 letů. V sobotu pozdě večer byla jedna vzletová dráha opět otevřena a pracovníci letiště pracovali v noci na neděli na tom, aby mohly být otevřeny i další.

Bouře postupují na východ

Nynější sněžení je součástí bouřkového systému, který zasáhl oblast sahající od Mexického zálivu na jihu USA až po Velká jezera na severu. Systém oblast sužuje od pátku. Bouře se mají podle předpovědí přesouvat dále na východ.

V severní části státu má sněžit až do nedělního večera a mohlo by připadnout dalších 20 centimetrů sněhu. Na místě fouká silný vítr, takže se tvoří návěje. U Michiganského jezera hrozí zaplavení oblastí na jeho březích. Na severu státu zůstaly bez elektřiny téměř 4 tisíce zákazníků.