Blíží se nejkomplikovanější slovenské volby. Regiony budou vybírat historicky nejvíce kandidátů

Události ČT: Slovenské komunální volby (zdroj: ČT24)

Na Slovensku se blíží regionální volby, při nichž kandiduje rekordní počet uchazečů. Vůbec poprvé bude v sobotu 29. října možné zároveň vybírat vedení obcí i krajů. I proto strany v kampani volí nejrůznější formy, jak voliče zaujmout.

Krajské a komunální hlasování proběhne v jeden den. Mnozí se ale báli, že vedle volebních lístků bude třeba i zvláštní návod. Třeba v Bratislavě dostanou lidé hned tři sady: s první volí župana a krajské zastupitelstvo, s druhou primátora a městské zastupitelstvo, s třetí pak lokálního starostu spolu s vedením městské části. Důležité bude soustředit se i na barevné odlišení. Každý lístek je třeba vložit do správné obálky a poté do urny stejné barvy.

Komisím to ulehčí už tak komplikované zpracování. I proto se začne sčítat dřív, nikoliv v deset, ale už v osm večer. „Kandiduje absolutně nejvíc kandidátů a volíme absolutně nejvíc volených pozic v historii Slovenska. I proto vypadá ta kampaň všelijak,“ vysvětluje výzkumný pracovník z Fakulty sociálních a ekonomických věd Univerzity Komenského v Bratislavě Matúš Sloboda.

Bývalý tenista Martin Kližan se coby jeden z kandidátů chlubí v kampani podporou od nejoblíbenějšího politika Petera Pellegriniho, jenže ten ho podle trvalého bydliště technicky ani nemůže volit. Jiná ex-tenistka, Romana Tabak, slibuje každý týden kurzy pro děti. „Víte, kolik to bude stát? Řekněme, že se vám přihlásí čtyři tisíce dětí,“ ptala se jí redaktorka Denníku N. „Budu to řešit, až když se přihlásí,“ zněla odpověd kandidátky na starostku. Na otázku, kdo to zaplatí, Tabak odpověděla: „Já ze své kapsy.“

Zaujalo i heslo o výstavbě metra ve městě Poprad. Ve skutečnosti šlo přitom o nadsázku, která chtěla upozornit na údajný problém tunelování veřejných majetků. „Toto je ten první krok, získat nějakou pozornost, odlišit se od ostatních. Potom má šanci je přesvědčit,“ míní politolog Samuel Spáč z Filozofické fakulty Univerzity Komenského.

Spojené volby měly zvýšit účast, to však podle expertů nemusí platit. Termín nakonec připadl na víkend, který v části země navazuje na podzimní prázdniny. Podle Matúše Slobody může dosahovat volební účast padesáti procent, tedy zhruba o dvě procenta víc, než před čtyřmi lety - a to i navzdory veškerému úsilí, jak co nejvíce voliče zaujmout v těch nejkomplikovanějších volbách, jaké Slovensko kdy zažilo.