Blesky v Tatrách zabily několik turistů včetně jednoho Čecha. Tlaková vlna ho srazila z vrcholu

Události k aktuální situaci v Tatrách (zdroj: ČT24)

Několik lidí zemřelo během bouřky, která zaskočila turisty v Tatrách, a to jak na polské, tak slovenské straně. Mezi oběťmi je i jeden Čech, blesk jej zasáhl v Západních Tatrách. Z Polska jsou hlášeni čtyři mrtví a desítky zraněných z okolí hory Giewont. Hospitalizováno bylo celkem 78 lidí, mezi nimiž podle informací ministerstva zahraničí nejsou Češi.

Mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Hopjaková uvedla, že v Západních Tatrách na Slovensku po zásahu bleskem zemřel český občan. Blesk tam zranil i další dva lidi, včetně jedné Češky. Záchranáři se k postiženým turistům dostali s pomocí vrtulníku až poté, co se zlepšilo počasí.

„V odpoledních hodinách byli záchranáři požádáni o pomoc českou turistkou, která se nacházela i se svým kolegou na vrcholu Baníkova. Oba byli zasaženi bleskem, turistka utrpěla poranění dolní končetiny, její kolega byl tlakovou vlnou shozen do Baníkovského kotle,“ uvedla na svých stránkách slovenská Horská záchranná služba.

Ženu záchranáři pomocí navijáku vyzvedli, poskytli jí neodkladnou zdravotní péči a připravili na letecký transport. Muž při pádu z výšky několika set metrů utrpěl poranění neslučitelná se životem.

O pomoc požádali i slovenští turisté, kteří se také nacházeli na hřebeni Západních Tater v oblasti hory Pachoľa. Blesk tam zranil slovenského turistu, který byl krátkodobě v bezvědomí a byl paralyzován. Záchranáři jej letecky transportovali do nemocnice.

V Polsku zemřeli čtyři lidé

Nepřehlednou situaci způsobila silná bouře také na polské straně. „Máme hlášeno několik zmizení z různých částí Tater,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne náčelník Tatranské dobrovolnické záchranné služby (TOPR) Jan Krzysztof. V době, kdy do vrcholu Giewontu udeřil blesk, bylo na místě asi dvacet lidí, píše server TVN24. Čtyři lidé, včetně dvou dětí, zemřeli. 

„Podle informací z Varšavy je hospitalizováno 78 lidí, ale český občan mezi nimi není,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Polský premiér Mateusz Morawiecki, který přijel do Zakopaného na zasedání krizového štábu, řekl, že zraněných je celkem přes sto.

Vrchol hory Giewont v polských Tatrách
Zdroj: WikiCommons CC BY 2.5

„Slyšeli jsme řev, byly hrozné blesky. Když jsme šli dolů, tak jsme viděli, jak mají lidé popálené a roztrhané pláštěnky, spálené tepláky i boty,“ popsala pro ČT24 Češka Karolína Rychterová, která byla v době bouřky na horském štítu Giewont.

Na vrcholku Giewontu je železný kříž, do něhož často udeří blesk. Proto je nebezpečné se zde během bouřek zdržovat. Stejně tak je riskantní výstup po trasách, u nichž jsou pomocné řetězy.

TVN24 poznamenala, že ráno v Tatrách svítilo slunce a byly dobré podmínky pro pěší turistiku. Postupně se ale naplnily předpovědi počasí a nad horami se stáhly husté mraky. Kolem poledne pak vypukla prudká bouře.

Silné bouřky zasáhly odpoledne Slovensko a polskou část Tater
Zdroj: shmu.sk