Bití, sexuální násilí, nucené potraty i podvodné zázraky. Svědci popsali BBC praktiky Synagogální církve všech národů

Server britské televize BBC uvedl, že odhalil svědectví o rozsáhlém sexuálním zneužívání a mučení lidí, kterého se v Nigérii dopouštěl zakladatel Synagogální církve všech národů a kazatel TB Joshua. Desítky někdejších členů církve webu řekly, že je Joshua fyzicky týral, znásilňoval a podroboval nuceným potratům. Některé z obětí tvrdí, že byly uvnitř Joshuova komplexu v Lagosu svlékány a bity elektrickými kabely nebo biči.

Server BBC mezi svědectvími zmiňuje například příběh Britky jménem Rae. Té bylo 21 let, když v roce 2002 ukončila studium na univerzitě v Brightonu a vstoupila do Joshuovy církve. Následujících dvanáct let strávila jako jedna z kazatelových „učednic“ v Lagosu. „Všichni jsme si mysleli, že jsme v nebi, ale byli jsme v pekle, kde se dějí hrozné věci,“ řekla BBC.

Žena popsala, jak ji kazatel opakovaně sexuálně napadal a zavíral na samotce. Zneužívání podle ní bylo tak kruté, že se několikrát pokusila o sebevraždu.

Podobné výpovědi zaznamenala BBC během svého bezmála dvouletého vyšetřování od více než 25 někdejších Joshuových následovníků, mimo jiné z Německa, Spojených států nebo Jižní Afriky. Ti v nich popisují své zkušenosti z pobytu v církevní komunitě v Lagosu, přičemž nejnovější svědectví pocházejí z roku 2019. „Mnohé oběti byly v době jejich vstupu do církve v dospívajícím věku,“ píše se ve zprávě BBC.

Nucené potraty a bičování

V průběhu několika let se měl Joshua na svých „učednicích“ dopouštět sexuálního násilí a opakovaně je znásilňovat. Server zmiňuje rovněž četná obvinění žen, které byly po znásilnění Joshuou nuceny podstoupit potraty. Jedna z kazatelových následovnic popsala, že podstoupila až pět potratů.

Některé z obětí popsaly, že v Joshuově církevní komunitě zažily také fyzické násilí, včetně spoutávání nebo bičování. „Někteří respondenti tvrdí, že byli svlékáni a biti elektrickými kabely nebo biči. Byl jim také odepírán spánek,“ popisuje dění uvnitř církevního komplexu BBC.

Joshua byl v době své smrti v roce 2021 označován za jednoho z nejvlivnějších kazatelů v africké historii. Synagogální církev všech národů se těší celosvětové popularitě, instituce provozuje křesťanský televizní kanál Emmanuel TV a profily na sociálních sítích, které sledují miliony lidí. Církev po kazatelově smrti vede jeho žena Evelyn Joshuová.

Do církve v Nigérii se během devadesátých let a na začátku roku 2000 vydaly desítky tisíc lidí z celého světa, aby se staly svědky Joshuových zdravotních „zázraků“. Nyní někteří z nich o tom, jak při nich pastor podváděl. Nejméně 150 lidí s ním žilo v Lagosu jako jeho „učedníci“, někteří z nich i desítky let.

Televizní štáb BBC se stal terčem střelby

Jedná se o první případ, kdy se o vnitřním dění v církvi rozhodlo promluvit takové množství lidí. Svědci se prý snažili několik let „bít na poplach“, byli ale umlčováni. „Řada svědků v Nigérii tvrdí, že byli fyzicky napadáni a v jednom případě i postřeleni poté, co proti zneužívání vystoupili a zveřejnili videa s obviněními na YouTube,“ píše BBC.

Televize zmiňuje také incident z roku 2022, kdy se její televizní štáb v Lagosu pokusil natočit záběry komplexu církevní komunity, stal se ale terčem střelby ze strany ochranky, která novináře posléze zadržela. Když se server pokusil církev kontaktovat ohledně tvrzení svědků, odmítla je detailně komentovat. „Vznášení nepodložených obvinění proti proroku TB Joshuovi není žádnou novinkou. Žádné z obvinění se nikdy nepotvrdilo,“ uvedla církev.

V březnu roku 2010 jeden Brit společně se svou ženou po svém útěku z církve kontaktovali britské úřady v Nigérii. V emailové zprávě popsali, že žena byla Joshuou opakovaně znásilňována. Součástí korespondence byly také videonahrávky, na nichž drží dvojici v zajetí ozbrojení muži, kteří se označovali za policisty, nicméně se jednalo o příslušníky církve.

Britské ministerstvo zahraničí na tato obvinění nereagovalo. BBC sdělilo, že veškerá oznámení o trestných činech, včetně sexuálního napadení a násilí na britských občanech v zahraničí, bere velmi vážně.