Berlín v noci připomínal bojiště

Berlín – Německá policie ve středu po několikahodinovém zásahu zlikvidovala jeden z posledních berlínských squatů ve čtvrti Friedrichshain. Do nejdražší policejní akce za poslední rok bylo nasazeno 2500 mužů. Ti se už v noci na středu střetli s několika stovkami levicových demonstrantů, kteří proti vyklizení domu v Liebigstraße 14 protestovali v budově i na ulici. Squatteři se zabarikádovali, jejich sympatizanti pak z okolních ulic napadali zasahující policejní těžkooděnce házením kamení a láhví. Radikální levice po vyklizení squatu naplánovala odvetu a vyzvala k násilným protestům v celé metropoli. Jednašedesát mužů zákona bylo při pouličních bojích zraněno, 82 výtržníků zatčeno.

Mladí lidé dům v bývalém východním Berlíně zabrali krátce po pádu komunismu v roce 1990. Město se později snažilo stav legalizovat tím, že obyvatelům dalo nájemní smlouvy. Koncem 90. let však dům, který potřeboval opravy, od města koupili soukromí majitelé a požadovali vystěhování nájemníků. Obyvatelé se proti tomu soudně bránili, v úterý selhal jejich poslední pokus zabránit vyklizení domu. Městská správa opakovaně vyzývala obyvatele ke klidnému odchodu, ale bezvýsledně.

Poté, co rozhodnutí vyklidit budovu vstoupilo v platnost, se policie rozhodla použít sílu. Na místo demonstrativně dopravila vodní děla a obrněná vozidla. Několik lidí bylo při zásahu zraněno, řada squatterů a jejich příznivců byla zatčena. Po odvedení posledního squattera pokračovaly pouliční boje až do středečních nočních hodin.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Berlín přitom paradoxně za svou dnešní tvář částečně vděčí právě squatterům. Ti zachránili v 80. letech část čtvrti Kreuzberg v její původní podobě - domy určené na odstřel zabrali, opravili a nakonec často získali nájemní smlouvu. Tehdy byli hrdiny, doba se ale změnila.

Starosta čtvrti Berlín Friedrichshain-Kreuzberg Frank Schulz se obává, že se konflikt roznese i do dalších čtvrtí. Může se rozšířit ale i do ostatních měst. Protesty levice už hlásí Hamburk, Dortmund nebo Kiel.