Americká armáda uskutečnila testovací let strategického bombardéru B-21

Americké letectvo v pátek uskutečnilo patrně první let strategického bombardéru B-21, který je vybaven technologií stealth. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svědky. Informaci o testovacích letech agentuře AP potvrdila mluvčí amerického letectva Ann Stefaneková.

Záběry, které tento let zřejmě zachycují, kolovaly na síti X. Armáda USA a zbrojovka Northrop Grumman stroj poprvé představily loni v prosinci. Po letounu B-2 jde o první nový americký bombardér za více než tři desetiletí.

B-21 je schopný nést konvenční i jadernou munici.

Kromě společnosti Northrop Grumman se na vývoji a výrobě přísně utajovaného letadla podílelo dalších čtyři sta firem ze čtyřiceti amerických států. Americké letectvo hodlá strojů B-21 nakoupit minimálně stovku. Podle původních odhadů z roku 2010 mělo podle Reuters každé letadlo stát 550 milionů dolarů (nyní 12,7 miliardy korun), po započtení inflace by v současnosti cena za jeden stroj mohla činit až 750 milionů dolarů (17,3 miliardy korun). Oficiálně ale cena bombardéru zveřejněna nebyla.

Varianty s pilotem i bez něj

Letoun se podle AP bude vyrábět ve variantách bezpilotních i s pilotem. Letectvo USA chce stroji B-21 nahrazovat starší bombardéry B-1 a B-2, jejichž provoz stojí podle Pentagonu přes 60 tisíc dolarů za hodinu (asi 1,38 milionu korun za hodinu). Společnost Northrop nazývá B-21 letounem šesté generace pro jeho schopnost komunikovat s jinými letouny a snadno integrovat i „budoucí zbraně“ do svých systémů, píše Reuters. Díky odolnějšímu povrchovému materiálu má také B-21 podle výrobců potřebovat méně oprav a potažmo bude mít nižší provozní náklady. V různé fázi výroby je nyní šest těchto strojů.

Strategické bombardéry, s pravděpodobně podobným futuristickým designem ve tvaru letícího rejnoka, vyvíjí také Čína a Rusko. Mocnosti se snaží držet krok ve vojenských technologiích. Novým ruským bombardérem má být Tupolev PAK DA. Čína vyvíjí stroj s názvem H-20.