Babiš má v ANO velkou podporu. Situace v koalici nás více spojila, tvrdí Pokorná Jermanová

Jaroslava Pokorná Jermanová ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o co nejrychlejší svolání koaliční rady. Řešit na ní chce současnou vládní krizi. Hnutí ANO tam prý také navrhne nového kandidáta na ministra financí. Podle středočeské hejtmanky a místopředsedkyně hnutí ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové má Andrej Babiš v hnutí velkou podporu. Je ovšem připraven opustit svou funkci. Jako svou případnou nástupknyni navrhl Babiš Alenu Schillerovou, návrh poslal ve čtvrtek premiérovi dopisem.

Za změnu postoje Andreje Babiše, který donedávna tvrdil, že se svého postu ministra financí nevzdá, podle Pokorné Jermanové nemůže tlak uvnitř hnutí ANO. „Vnímáme ústavu a respektujeme ji. Pan Babiš se nechtěně stal jablkem sváru mezi panem prezidentem a panem premiérem. Chceme odšpuntovat bezvýchodnou situaci,“ uvedla Pokorná Jermanová. Andrej Babiš podle ní vyslal signál, že je připraven odejít z funkce. Rozhodnutí ale nechá na prezidentovi Miloši Zemanovi.

V hnutí se hovoří o tom, že by Babiše mohla nahradit jeho dosavadní náměstkyně Alena Schillerová. „Jak nás pan premiér vyzval, nominace půjde dopisem stejně jako nominace na vicepředsedu vlády,“ komentovala možnou kandidátku Pokorná Jermanová.

Atmosféru v hnutí podle ní nezměnil ani dopis europoslanců Pavla Teličky a Petra Ježka, ve kterém Andreje Babiše vyzvali, aby rezignoval. „My, co se pohybujeme uvnitř hnutí, víme, že má pan předseda velkou podporu v hnutí, všichni za ním stojíme,“ řekla. Vládní krize podle Pokorné Jermanové členy ANO více spojila: „V tuto chvíli pro nás, pro hnutí, je to takový signál, že se máme víc semknout a jít za cílem, který jsme si vytyčili.“

Ačkoli Pokorná Jermanová uvedla, že je ze současné situace v koalici nešťastná, věří, že na koaliční radě, o jejíž svolání požádal Babiš premiéra, se řada věcí vyřeší. „Chceme jednat a jsme připraveni k nějaké dohodě,“ uvedla.