Skladatel Pretty Woman i Hunger Games: Věřím v sílu melodií

James Newton Howard udělil Varům hudební lekci (zdroj: ČT24)

Hollywoodský skladatel James Newton Howard patří i k úvodním hostům festivalu v Karlových Varech. Na filmovou přehlídku přijel převzít cenu, oddirigovat koncert svých filmových melodií a také udělit hudební lekci.

Komponovat prý začal už jako dítě, na starém klavíru po babičce. „Byla houslistka, přesto jsem ji nikdy neslyšel hrát. Důležitější bylo ale to, že v našem domě nechala klavír. Když jsem byl ještě hodně malý, mohly mi být tak dva nebo tři roky, hrával jsem na něj skladby, které jsem předtím slyšel v kostele,“ zavzpomínal na své začátky.

Melodie mají sílu

Jako skladatel a klavírista spolupracoval s mnoha hudebními hvězdami: Eltonem Johnem, Barbrou Streisand, Rodem Stewartem nebo Dianou Ross. První filmovou hudbu napsal už v polovině osmdesátých let, mezi hollywoodské skladatele se ale zařadil až v roce 1990 – melodiemi pro snímek Pretty Woman.

„Když mě Garry Marshall oslovil, abych spolupracoval na Pretty Woman, byl jsem velice nezkušený. Byla to moje první velká věc. Mým hlavním úkolem přitom bylo napsat jen jednoduché klavírní téma,“ popisuje své rozpačité začátky.

James Newton Howard s Křišťálovým glóbem za přínos světové kinematografii
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Od té doby napsal hudbu pro více než 120 snímků a seriálů, například k thrilleru Šestý smysl, k remaku King Kong nebo sériím o Batmanovi a Hunger Games. „Jsem pro melodie. Věřím v jejich sílu ve filmech. Takže jsem šťastný za každý, pro který mohu napsat silné melodie,“ říká. 

Při zahajovacím festivalovém koncertě, při němž osobně řídil Český národní symfonický orchestr, představil ve světové premiéře část hudby k chystanému pokračování filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

Důchod počká

Ještě před tím při zahájení přezval Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. „Když jsem teď viděl seznam svých filmů, dostal jsem pocit, že bych měl odejít do důchodu,“ svěřil se po sestřihu své tvorby. „Byl to obrovský kus práce a jsem za ni vděčný.“

Kolik práce dělí několik hodin hudby od první noty na začátku, prozradil pak v sobotu na Master class.  Za rok prý stihne složit hudbu ke čtyřem velkým filmovým projektům. „Vždycky je nutné najít téma, které lze měnit, které můžete zahrát třeba strašidelně, ale zároveň může znít i hodně živě,“ poradil mimo jiné budoucím skladatelům.

James Newton Howard a ČNSO při zahájení 52. MFF KV
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Do Česka se vrátí tento rok ještě jednou. Do Kongresového centra v Praze ho zavede jeho první koncertní turné. Doprovodí ho symfonický orchestr a stočlenný sbor. Koncert The 3 Decades of Music for Hollywood nabídne průřez jeho tvorbou. „Hledám pro ten koncert zpěvačku, která slyšela zpívat Jennifer Lawrencovou mou hudbu. Těším se, že na turné objevím nové talenty,“ potřebuje ale ještě najít někoho, kdo by zvládl píseň z trilogie Hunger Games. Konkurz potrvá do konce září.