Zlínští řidiči troubili na komunisty, hejtmanským křeslem neotřásli

Zlín – Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) obhájil svůj post. Na zasedání zastupitelstva dal kvůli sporům s částí zastupitelů k dispozici svou funkci, jak oznámil na minulé schůzi. Zastupitelé koaličních stran ČSSD, KSČM a SPOZ ho ale podpořili, získal důvěru 24 zastupitelů z přítomných 40. Jednání zastupitelů stejně jako ta předchozí provázejí protesty. Zpočátku byly velmi hlasité, organizátoři z iniciativy Repelent 21 ji nazvali Vytrub si svého komunistu a ke spontánní účasti vyzývají projíždějící řidiče. Ti potom zatroubením před budovou krajského úřadu kritizovali účast komunistů v krajské radě.

Nikdo z opozice se k Mišákovi nepřidal, ten dal funkci k dispozici

Zlínský hejtman Mišák nechal zastupitele hlasovat o důvěře po incidentu na minulém jednání. Tehdy uvedl, že mu někteří opoziční zastupitelé slíbili podporu, ti to ale do jednoho odmítli. Hejtman potom řekl, že zváží rezignaci, protože mu zastupitelé měli lhát do očí. Bod o hlasování o důvěře hejtmanovi původně na programu nebyl. Nakonec ho ale navrhla opozice a na Mišákovu výzvu byl schválen.

Zástupci SPOZ tvrdí, že do koalice, ve které je i komunistická strana, šli poté, co je Stanislav Mišák ujistil, že by sestavil koalici i bez Zemanovců. Pět opozičních zastupitelů mu mělo přislíbit podporu – to ale později všichni odmítli. Jména těchto zastupitelů nechce hejtman zveřejnit. Podle aktivistů ze sdružení Repelent 21 tak Mišák buď kryje politické handlíře, nebo lže. „V obou případech nemá právo vykonávat funkci hejtmana,“ uvedl člen sdružení Radek Sakáč.

Hejtman však svůj post obhájil, podpořili ho všichni koaliční zastupitelé kromě jeho samého, Mišák se zdržel.

Koalice ale má i další potíže v osobě radního z KSČM Jaroslava Kučery. Ten figuruje ve spisech StB jako její agent (na rozdíl od jihočeského radního Kučery, který měl být rezidentem StB). Hejtman na minulém jednání zastupitelstva oznámil, že bude chtít od svého radního vysvětlení.

Troubení, roušky a sněhuláci – protesty stále pokračují

Proti jakékoli spolupráci sociálních demokratů s komunisty se ale staví část občanů. Při minulých jednáních zastupitelů svolalo sdružení Repelent 21 demonstrace, jeho zástupci se také zúčastnili jednání – naposled v jednacím sále stříkali repelentem. Tentokrát přistoupili k jinému protestu – vyzývali projíždějící řidiče, aby na protest proti komunistické krajské radě zatroubili. Mnoho projíždějících tak skutečně učinilo. „Z řad ČSSD a komunistů se ozývá, že nemáme dostatečnou podporu, že jsme jen hrstka zoufalců, kteří se snaží populisticky změnit situaci na kraji. Tak jsme se rozhodli dát projíždějícím kolem budovy zastupitelstva možnost se vyjádřit. Zatroubením dávají jasně a hlasitě najevo, jestli s námi souhlasí, nebo nikoliv,“ zdůvodnil akci Vytrub si svého komunistu člen sdružení Radek Pelz. Zatímco však lidé troubili ve velkém, další protestní akce nepřilákaly více zlínských obyvatel než ty předchozí.

Na protest proti KSČM v krajské radě dalo sdružení Repelent sochám Baťů roušky.
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Tentokrát už sdružení nemohlo svůj protest propagovat na reklamních stojanech v městském parku, město nepovolilo ani symbolické otočení baťovského sousoší zády ke krajskému úřadu. Baťové místo toho dostali respirátory s nápisem „Rudí smrdí“, které budou členové Repelentu rozdávat i lidem na zastupitelstvu. Demonstranti také před budovou úřadu postavili sněhuláky, které namísto soch otočili zády k zastupitelům.

Vedení kraje, ve kterém jsou zástupci ČSSD, KSČM a SPOZ, chce pokračovat ve stávající podobě. Sociální demokraté odkazují na výsledky voleb, ve kterých skončili komunisté třetí. Trojkoalice má v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů.