Zámek Nebílovy vrací na strop pozemský ráj

Nebílovy - Po dlouhých 44 letech se na své místo do tanečního sálu zámku Nebílovy na Plzeňsku začala vracet unikátní nástropní výmalba od Antonína Tuvory. Dílo, které zachycuje subtropickou krajinu, bujnou vegetaci, faunu a další výjevy údajně vyjadřující autorovu představu o pozemském ráji, vzniklo v 90. letech 18. století a odborníci na jeho zrestaurování budou pracovat zhruba 1,5 roku. Záchrana cenných výmaleb tanečního sálu vyjde na pět milionů korun.

„Plocha transferovaných maleb tvoří asi 180 metrů čtverečních z celkových asi 850 metrů čtverečních Tuvorovy výmalby v tanečním sále. Restaurátoři nyní vrací jednotlivé díly historické nástropní malby zpět na klenbu,“ uvedl David Růžička z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu. Vrátit na své původní místo by se tak mělo asi 650 dílů.

„Malba se sundávala v roce 1969, protože hrozilo zřícení stropu. Takže se zajistila, rozřezala na kusy, pak to tu bylo uskladněno asi do roku 1991, kdy se dělala první revize transferů, v roce 2007 se dělala druhá revize. Až letos se přistoupilo k navrácení na strop,“ popsala odborná restaurátorka Karine Artouni, která práce vede. Po osazení bude nutné spáry mezi řezy vytmelit, poškozené plochy scelit a vyretušovat. Strop by měl být hotov do konce roku, v příštím roce se budou dělat stěny. Po tu dobu bude taneční sál veřejnosti uzavřený.

Podle kastelána zámku Milana Fialy je malba svým rozsahem i pojetím v českých zemích ojedinělá, má předchůdce ve výmalbě císařských apartmánů ve vídeňském Hofburgu a Schönbrunnu. Tam pracoval Tuvora o 15 roků dříve, tehdy ještě jako pomocník malíře Václava Bergla. Malba v sobě spojuje formy klasicismu s hravými rokokovými prvky.

Na kompletní restaurování nástěnných a nástropních maleb v tanečním sále z let 1790 až 1792 poskytlo peníze správě zámku ministerstvo kultury. Cena akce se pohybuje kolem pěti milionů Kč. Peníze na záchranu chátrajících maleb se správce pokoušel získat od roku 1996.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Taneční sál je součástí prohlídkové trasy, konají se v něm módní přehlídky, divadelní představení, koncerty. Od jeho restaurování si správa zámku slibuje zvýšený zájem komerčních firem o využívání prostor ke společenským účelům, nárůst počtu svateb a dalších akcí. Pro zámek by to znamenalo více peněz, jež by památce pomohly.

Nebílovský zámek je příkladem čisté, vídeňsky orientované barokní zámecké architektury. Původně renesanční zámeček byl v roce 1706 přestaven na dvojdílný barokní zámek. Dvě proti sobě situované budovy bývaly dříve po stranách spojeny arkádovými chodbami s terasami. V 60. letech minulého století byl zámek určen k demolici, zcela zchátral. V 90. letech jej začal památkový ústav, který se stavby ujal, postupně opravovat. Od roku 1998 je veřejnosti přístupná přední část zámku, dlouhodobou obnovou prochází větší část takzvaného zadního zámku.