Za černé pronajímání pokuta ústeckému podnikateli zřejmě nehrozí

Ústí nad Labem - Zřejmě bez trestu vyvázne ústecký podnikatel Vladislav Joni, a to i přesto, že víc než rok pronajímá bydlení v nezkolaudovaném objektu. Podle ústeckého magistrátu chce nyní všechno napravit. Sankce prosazují terénní pracovníci, kteří jsou přesvědčeni, že Joni jen vydělává na desetitisícových nájmech.

Asi stovka lidí žije už půldruhého roku na okraji ústecké čtvrti Předlice v katastrofálních hygienických podmínkách, k dispozici mají toalety na chodbách a platí přemrštěné nájmy. Místní podnikatel Vladislav Joni je nastěhoval do nezkolaudovaného objektu, který dřív sloužil jako učňovské dílny.

Terénní pracovníci mají jasno: Joni chtěl vydělávat na desetitisícových nájmech. Jan Černý z organizace Člověk v tísni konstatoval, že je to vydělávání na nejchudší části české společnosti. Ústecká radnice sháněla Joniho několik měsíců, podnikatel nyní už se stavebním odborem komunikuje. Podle města slíbil, že všechno napraví. Jak uvedl mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek, Joni chce v nejbližší době požádat o změnu v užívání stavby, aby mohla sloužit jako ubytovna.

Jan Černý je však přesvědčený, že jednání pronajímatele by mělo být postiženo ze strany státní správy, stavebního úřadu či živnostenského úřadu jako nedovolené podnikání.

Podnikatel se však trestu pravděpodobně vyhne, přestože mu za ubytování lidí v nezkolaudovaném objektu hrozila až půlmilionová pokuta. Mluvčí Knotek dodal, že stavební odbor si počká, jak se bude situace dále vyvíjet a podle toho rozhodne o dalším postupu. Majitel objektu Vladislav Joni se nevyjádřil, s novináři totiž nekomunikuje.