Z malých nádraží mizí toalety, Správa železnic už s nimi nepočítá

Události v regionech: Na nádražích chybějí veřejné toalety (zdroj: ČT24)

Správa železnic postupně rekonstruuje jednotlivá nádraží, s veřejnými WC na některých už do budoucna ale vůbec nepočítá. Dál mají být k dispozici jenom ve větších stanicích.

Například v Děbolíně na jihu Čech fungovalo ještě v minulosti klasické nádraží, a to včetně toalet. Teď ho ale nahradil pouze přístřešek, ve kterém je lavička spolu s jízdním řádem. Odskočit si není kam.

„Když se podíváme do přilehlých křoví, tak určitě najdeme nějaké poklady, které tam nepatří,“ uvedla předsedkyně osadního výboru Děbolín Květa Šteflíčková.

„Současná legislativa už sice hygienické zařízení v železničních stanicích nenařizuje, to ale neznamená, že by se veřejné toalety hromadně zavíraly. Provozovat je budeme i nadále. V případě nádraží s nízkou frekvencí cestujících však stát do budoucna nebude do rekonstrukcí nebo nové výstavby veřejných toalet investovat,“ upřesnil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Desítky záchodů v posledních letech ubyly i na Vysočině. Tam, kde ještě stále zůstávají, cestující často čekají jiné komplikace. Třeba v Jarošově nad Nežárkou jsou veřejné toalety dočasně uzavřené z technických důvodů. A v Doňově prošlo nádraží nedávno kompletní rekonstrukcí a WC s ním. Kdo je ale potřebuje použít, musí si u výpravčích půjčit klíč.

Naopak na větších nádražích chce Správa železnic toalety modernizovat. Aby odradila vandaly, nainstaluje tam třeba turnikety. Taková místa ale do budoucna zpoplatní.