Vlak táhl vykolejené vagony tři kilometry

Přibyslav – Poslední dva vagony nákladního vlaku se při jízdě v Přibyslavi dostaly mimo koleje, souprava dál pokračovala v cestě. Vykolejené vagony určené k přepravě automobilů táhla pak téměř další tři kilometry do Ronova nad Sázavou. Jejich jízdou mimo trať vznikly škody za minimálně šest milionů korun. Doprava na hlavní trati mezi Havlíčkovým Brodem a Brnem je omezena.

V úseku od Přibyslavi do Ronova nad Sázavou prázdné vagony bez nákladu vážně poškodily kolejový svršek a nástupiště. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala došlo k poškození výhybek, nástupiště v Přibyslavi a Ronově, mostů a trati v délce 2,7 kilometru. „V současné chvíli probíhá vyšetřování nehody a vyčíslování následků,“ uvedl pro ČT.

Drážní inspekce odhaduje škody způsobené vykolejenými vagony na šest milionů korun. Polovina z toho je na vlaku, polovina na železniční trati. Zraněn nebyl nikdo. Železniční doprava v úseku je omezena, soupravy projíždějí desetikilometrovou rychlostí a zůstane to tak nejméně do středy, informovaly České dráhy.

Během dopoledne byl provoz dočasně zcela zastaven. Několik spojů nahradily v úseku mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou, případně Sázavou u Žďáru a Přibyslaví, autobusy. Zpět na koleje vytáhla vagony lokomotiva přes špalíčky. Potrvá několik dní, než se podaří zcela zprovoznit poškozenou kolej a obnovit poničená nástupiště.