V Legerově ulici uvítá řidiče nový semafor

Praha – Na pražské Severojižní magistrále začala Technická správa komunikací dosazovat nový semafor. Bude na novoměstském konci Nuselského mostu u křižovatky s ulicí Boženy Němcové ve směru do centra. Město chce semaforem regulovat provoz v Legerově ulici, v budoucnu by se z téhož důvodu měl objevit další semafor u mimoúrovňového křížení s Michelskou ulicí. S plány na zklidnění magistrály v centru nesouhlasí radnice Prahy 4, kde naopak hrozí zahuštění dopravy.

Semafor na magistrále bude v provozu od srpna. „Od 1. srpna začne na semaforu blikat oranžové světlo, aby si na něj řidiči zvykli. Od 5. srpna pak bude semafor fungovat naplno,“ upřesnil náměstek primátora Josef Nosek.

Dosazení semaforu na křížení Nuselského mostu, Boženy Němcové a Legerovy může být prologem série opatření, která budou dále ovlivňovat provoz na magistrále. Podle náměstka Noska by měl záhy vzniknout u semaforu na křížení s ulicí Boženy Němcové také přechod pro chodce. V Legerově ulici by se jich poté mohlo vyskytnout více. Další regulační semafor má vzniknout na magistrále u mimoúrovňové křižovatky s Michelskou ulicí. Jeho plánované dosazení v srpnu ale město zrušilo, protože se v oblasti opravuje vozovka.

Se semafory na magistrále nesouhlasí Praha 4, která se také před dvěma lety ohrazovala proti zúžení Legerovy o jeden pruh. Podle radnice je i toto opatření nesystémové a způsobí kolaps dopravy v jiných lokalitách.

Instalace semaforu u Nuselského mostu
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Další zásadní změna má přijít se zprovozněním tunelu Blanka, který bude představovat alternativu k magistrále pro tranzitní dopravu. „Ve chvíli, kdy se zprovozní tunelový komplex Blanka, budeme moci magistrálu přiškrtit,“ řekl Josef Nosek.

Dosazení semaforu na novoměstský konec Nuselského mostu přichází namísto jiného plánovaného opatření. Magistrát chtěl původně zkušebně zúžit magistrálu o další pruh. Od tohoto záměru však nakonec ustoupil.