Tramvaje kolem Unipetrolu se vrací na trať, hasiči na místě zůstávají

Od půlnoci je v celé délce opět průjezdný úsek silnice I/27 mezi Mostem a Litvínovem. Během dne ještě nejezdily tramvaje na meziměstské trati, po osmé hodině večer se po jednání krizového štábu vrací do provozu. Dopravu policie zastavila po explozích v Unipetrolu. V samotné chemičce začalo vyšetřování příčin čtvrtečního incidentu, v areálu zůstávají i hasiči, kteří asistují technikům a měří, zda nic neuniká.

Zpoždění u tramvajové dopravy způsobila především obava, že jiskry od kol by mohly způsobit vznícení uhlovodíků, které se po havárii objevily v ovzduší. Výsledky měření ale jejich přítomnost neprokázaly.
Ondřej Kůs
redaktor ČT

Jen pomalu se život mezi Mostem a Litvínovem vrací k normálu po čtvrtečních explozích a požáru v Unipetrolu. Poznal to každý, kdo chce cestovat mezi oběma městy. Hlavní silnice je sice po čtyřdenní uzavírce opět průjezdná, čímž se ulevilo objízdným trasám přes Braňany a Jiřetín, zato však zůstával vyloučen provoz tramvají. „Velitel krizového štábu zhodnotil, že tramvajová doprava ještě není bezpečná,“ uvedla litvínovská starostka Kamila Bláhová.

V provozu byla ze čtyř mosteckých linek pouze dvojka, zatímco linky 1 a 3 byly zrušeny bez náhrady a za tramvaje 4 jezdila náhradní autobusová doprava. Krizový štáb, který se sešel v šest hodin večer, nakonec rozhodl, že se tramvaje vrátí do provozu po osmé hodině večer. Jejich zavádění ale může nějakou dobu trvat. Není tedy úplně zřejmé, kdy přestane jezdit náhradní autobusová doprava.

Vyšetřování začalo

Máme systémy, které varují. Varovaly. Ještě ale nevíme, proč i při tom varování nebyla obnovena dodávka vody.
Marek Świtajewski
generální ředitel Unipetrolu

V areálu samotného Unipetrolu začíná vyšetřování příčin nehody. Vybuchl propylen, který unikl z etylenové jednotky a dostal se do kontaktu se vzduchem. Úniku zřejmě předcházel výpadek chlazení. To potvrdil i Marek Świtajewski, podle kterého v etylenové jednotce chyběla chladicí voda. Vyšetřovatelé ale musí zjistit, proč se tak stalo. Hovořilo se o vedrech, ale například i o možné lidské chybě či problému s údržbou.

Vyšetřovat bude dvacetičlenný tým policistů a hasičů. „Tento tým se dnes seznamuje s technologií a dokumentací. V příštích dnech bude provádět vyšetřování na zařízeních,“ uvedl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan.

Marek Świtajewski uvedl, že kromě státních vyšetřovatelů se budou okolnostmi nehody zabývat také experti samotného Unipetrolu. „Předpokládám, že obě vyšetřovací komise budou úzce spolupracovat a budeme mít úplný obraz toho, co se ve čtvrtek v ranních hodinách stala a jaký byl vývoj situace,“ poznamenal ředitel chemičky.

Hasiči měří, nic neuniká

Čtyři hasičské jednotky stále zůstávají přímo v areálu chemičky, kde pomáhají technikům pracujícím na poškozeném zařízení a také měří, zda něco neuniká. „Hasiči proměřují hodnoty každou půlhodinu,“ uvedl Lukáš Marvan. Podle generálního ředitele Unipetrolu hasiči nic nenaměřili.

Petrochemický provoz Unipetrolu je odstaven. Od úterý by se ale měli do práce vrátit zaměstnanci evakuovaní po výbuchu. Marek Świtajewski nepředpokládá, že by pro ně nebyla práce, ačkoli oprava poškozených zařízení potrvá několik měsíců.

Rozsáhlý požár zasáhl etylenovou jednotku ve čtvrtek ráno, předcházel mu mohutný výbuch. Na místě zasahovalo 42 jednotek hasičů z celého Ústeckého kraje. Oheň dostali hasiči pod kontrolu po několika hodinách, pak nechávali řízeně vyhořet zbytky látek.