Spor manželů položil firmu, zaměstnanci zůstali bez práce

Plzeň – Jednatřicet zaměstnanců kosmetické firmy ze Kšic u Stříbra je ode dneška bez práce. Ne snad proto, že by společnost zkrachovala, naopak, o její výrobky je na trhu čím dál větší zájem. Na vině je jen neshoda dvou lidí. Jednatel a výrobce kosmetiky Karel Hadek se rozhádal s manželkou, které firma patří, a jejich spory skončily hromadným propuštěním všech zaměstnanců.

Karel Hadek se kosmetikou zabývá více než třicet let. Od roku 2009 působí ve Kšicích u Stříbra. Firmu mu tady pomáhali zařizovat zaměstnanci. „Ve firmě pracuje kolem třiceti lidí,“ uvádí jeden ze zaměstnanců. „Firma prosperuje a máme i hodně zákazníků,“ dodává druhý.

Karel Hadek udělal ale osudovou chybu. Společnost převedl na svoji manželku, aby do budoucna zabránil případnému dělení majetku mezi nežádoucí dědice. Teď se ale se ženou ve zlém rozcházejí. „15. září přijela moje manželka se svým bratrem s tím, že mě zprošťují funkce jednatele a přebírají firmu,“ říká bývalý jednatel firmy a aromaterapeut Karel Hadek. 

Receptury však má Karel Hadek a bez nich by firma mohla dál jen těžko fungovat. Zaměstnanci tak dostali ultimátum. Buď Karla Hadka donutí, aby jim receptury vydal, nebo budou na dlažbě. „Máme zmizet z firmy, ale co bude dál, nikdo neví,“ upozorňuje jeden ze zaměstnanců. „Je to boj mezi panem Hadkem a paní Hadkovou a my jsme tu jen jako rukojmí,“ vysvětluje situaci zaměstnanců druhý. „Nenechám těch třicet lidí na ulici. Já je považuji za svou rodinu. Má původní rodina podvádí, ale tito lidé stojí za mnou,“ uzavírá Karel Hadek.    

Majitelku firmy ani jejího bratra se České televizi kontaktovat nepodařilo. Zaměstnanci budou hledat zastání u Českomoravského odborového svazu a na příští sobotu chystají demonstraci. Už teď je jasné, že je na ni přijedou podpořit stovky lidí.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)