Společnost Magdaléna nemá peníze na pomoc závislým

Praha - Obecně prospěšná společnost Magdaléna z Mníšku pod Brdy musí ukončit svůj program sociálně pracovní rehabilitace. Ve středních Čechách přitom fungoval deset let a pomáhal drogově závislým zařadit se do práce a běžného života. Problémem je nedostatek peněz. Obecně prospěšná společnost Magdalena dostala totiž letos od kraje pouze dvě stě padesát tisíc korun. Loni to byly téměř dva miliony, takže se jedná o veliký finanční propad.

Sedmadvacetiletý Honza byl závislý na pervitinu od patnácti, před čtyřmi lety se začal léčit a teď už víc než tři měsíce pracuje v truhlářské dílně. Tuto sociálně pracovní rehabilitaci nabízí organizace Magdaléna. Pro lidi jako je Honza je velmi důležitá. „Oni poprvé v životě pracují bez toho, aniž by užívali drogy, takže se vyrovnávají s těmi úkoly, což jim potom pomáhá i v běžném životě,“ vysvětluje mluvčí Magdalény Jana Vlnasová. „Pomáhá mi to naučit se biorytmus, abych se nějakým způsobem adaptoval na dnešní společnost, ráno vstát, jít do práce, odpoledne jít z práce, věnovat se nějaké činnosti,“ dodává Honza. 

Program, který ročně absolvuje víc než dvacítka klientů, musí ale teď organizace Magdaléna zrušit. Od Středočeského kraje na ni totiž dostala příliš málo peněz. „Mrzí mě, že ten program zanikne. Spoustě lidí, kteří se ocitnou venku, se může stát, že se najednou se ocitnou bez práce. Tento program nabízel lidem, kteří chtěli abstinovat, pomoc,“ dodává klient Pavel. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Terapeuti upozorňují na to, že bez fungování programu sociálně pracovní rehabilitace se lidé závislí na drogách budou hůř zapojovat do pracovního procesu v běžném životě. Pak hrozí, že se opět vrátí ke svému původnímu životnímu stylu a užívání drog. 

Podle krajské radní pro sociální věci paní Šteklové by měla mít Magdaléna možnost letos požádat o peníze z Evropské unie v rámci tzv. individuálního projektu. Mohla by tak získat až jeden a půl milionu korun. Ředitel Magdaleny však podle vyjádření pro ČT o žádných individuálních projektech v rámci Evropské unie nic neví. Podle něj existuje projekt sociálně pracovní rehabilitace, ale ten je určen pro cílovou skupinu zdravotně postižených, což není případ Magdaleny. Ta se věnuje cílové skupině drogově závislých. Pokud Magdalena letos žádné peníz nezíská, tak bude muset ukončit další programy a služby. Peníze jí totiž vydrží jen do poloviny roku.