Šluknovsko: Taxíkem pro dávky a nakupovat

Šluknovsko – S přísnějšími kontrolami lidí pobírajících sociální dávky začala města na Šluknovsku. Radnice ve Varnsdorfu při šetření zjistila, že sociálně slabí občané se běžně nechávají vozit taxíkem. Pozadu nezůstal ani Rumburk, který při podobném průzkumu objevil řadu lidí, kteří peníze z dávek zneužívají. Radnice se kontrolami snaží řešit napjatou situaci kvůli sociálně nepřizpůsobivým.

Varnsdorfští taxikáři přiznávají, že když se vyplácejí dávky, devadesát procent jejich klientely jsou sociálně slabí. Strážníci chytili první z nich. „Žena, která po výplatě dávek hmotné nouze jela nakupovat do hypermarketu, přijela taxíkem, z těchto dávek taxi zaplatila a dokonce ho nechala na sebe čekat,“ popsala mluvčí varnsdorfské radnice Romana Macová.

Také kvůli lepším kontrolám město přijímá jako posilu sedm nových strážníků. Přísnější režim zavládl i na městských ubytovnách. Jejich obyvatelé mají zakázány satelity. „Nemůžeme přece platit koukání na televizi lidem, kteří pobírají dávky k jiným účelům,“ říká místostarosta města Karel Dubský. Podle Karla Jiřišty z centra sociálních služeb je atmosféra v ubytovně klidná. „Ti lidé si už uvědomili vážnost situace,“ myslí si.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Delší zkušenost s tvrdým přístupem má Rumburk. I tady přiznávají, že před změnou byli k sociálně slabým mírní. „Dalo by se říci, že kdo přišel, dostal peníze. Přitvrdili jsme a nyní nedáváme peníze každému,“ říká rumburská mluvčí Gabriela Doušová. V obou městech jen v tomto měsíci objevili dvacet lidí zneužívajících sociální dávky. „Asi tři už pro dávky přestali chodit, jeden se odstěhoval, možná že i v důsledku toho,“ uvádí místostarostka Rumburku Alena Wintrová.

Nejvíce kontrol se koná, když se dávky vyplácejí, tedy právě v těchto dnech. Mají také zabránit lidem, aby utratili všechny peníze najednou a po zbytek měsíce živořili.