S opravou mostu ve Štěchovicích se počká, až jiřičky vyvedou mláďata

Most ve Štěchovicích se bude kvůli jiřičkám opravovat déle (zdroj: ČT24)

Oprava památkově chráněného mostu z roku 1939 ve Štěchovicích se zřejmě protáhne. Původně mělo být hotovo do konce letošního roku, nyní to ale vypadá, že to bude o pár měsíců později. Důvodem je ochrana jiřiček obecných. Tito ptáci mají totiž v konstrukci mostu svá hnízda. S pokračováním rekonstrukce se tak bude čekat do září, kdy jiřičky vyvedou i druhá mláďata.

Jiřičky si na mostě postavily hned několik hnízd, v jeho konstrukci zůstávají i přes neustálý hluk vrtaček a motorových pil. Právě kvůli těmto ptákům skončí oprava mostu pravděpodobně o pár měsíců později, jiřičky obecné totiž potřebují klid kvůli mláďatům.

Starý most uvnitř praská a koroduje, místní se však bez něj neobejdou. Problém ale je, že hnízda se nacházejí u sloupů, které stavbaři potřebují vyměnit za nové. „Jádrovým vrtáním se provrtají díry, skrz ně se pak ukotví a stáhne nový závěs,“ vysvětlil stavební mistr firmy TAQ Petr Cepek.

Komplikace pro obyvatele i záchranáře

„Vzhledem k tomu, že opravy značně komplikují provoz v obcích, máme vůli, aby byl most uveden do předčasného užívání do konce roku, což se ale komplikuje skutečností, že zde začaly hnízdit jiřičky,“ uvedla mluvčí středočeských silničářů Petra Kučerová.

„Stavebník souhlasil s tím, že práce na oblouku mostu, kde jsou hnízda umístěna, budou pokračovat až od 10. září tohoto roku. Dřívější odstranění hnízd není možné, protože jiřičky mají ročně dvě snůšky, jejichž doba se vzájemně překrývá,“ vysvětlila referentka Odboru životního prostředí v Černošicích Jana Bosáková.

Uzavírka mostu navíc komplikuje život nejen místním obyvatelům, ale také Zdravotnické záchranné službě. Dojezdové časy záchranky se totiž výrazně prodloužily, jsou dokonce na hranici limitu. V Hradišťsku proto zřídili dočasné výjezdové stanoviště záchranářů.