Rozsáhlé sklepy v centru Přerova chátrají

Přerov – Pod přerovským náměstím Na Marku jsou skryté podzemní sklepy z 19. století. Rozsáhlé prostory dříve sloužily jako sklad na sudy pro Měšťanský pivovar, teď ale sklepení chátrá a magistrát neví, co s ním. Sklepy budou zatím alespoň zabezpečené, aby dovnitř nemohli vandalové. Vedení města teď prostory ukázalo novinářům, náměstí nad ním totiž prochází rozsáhlou rekonstrukcí v souvislosti s výstavbou nového Tyršova mostu.

Do sklepení člověk nevkročil desítky let, na zemi jsou nánosy bahna a ze stropu visí krápníky. V roce 1888 je koupil i s pivovarem a sladovnou známý moravský sládek Josef Šilhavý. Na sklonku století chtěl zřejmě někdo sklepy přestavět, stopy po stavebním zásahu jsou patrné dodnes, neví se ale, za jakým účelem. „Vypadá to, že tam byl pokus o zbudování nějakého společenského zařízení. Ale je to pouze má domněnka,“ uvedl náměstek primátora Michal Zácha (ODS).   

Náměstí Na Marku prochází rozsáhlou rekonstrukcí, stavebníci vymění povrch komunikací, vybudují nové veřejné osvětlení a také parkoviště. Celá lokalita by měla být opravená letos na podzim. Práce pozdrželi archeologové, kteří na místě objevili základy kostela Svatého Marka. V něm pak našli unikátní dlažbu, po které chodil zřejmě i Jan Amos Komenský, který v té době ve městě působil.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)