Roudnice nad Labem již má vedení

Roudnice nad Labem – Až po čtyřech měsících od komunálních voleb má Roudnice nad Labem nové vedení. Volby se ve městě opakovaly kvůli údajnému kupčení s hlasy. Už první zasedání zastupitelů provázely ostré spory, které téměř paralyzovaly volbu nového vedení radnice. Až při opakované volbě uspěl lídr vítězného sdružení Společně pro Roudnici Vladimír Urban.

Zmatky, pískání a obviňování z manipulace provázely ustavující zasedání zastupitelů. Nového starostu se povedlo zvolit až na podruhé. Bývalé vedení města zastupitelům tvrdilo, že je možná jen tajná volba a odmítlo hlasování o veřejné. Tajná volba ale zkrachovala, hlasy do urny hodila necelá polovina zastupitelů a Josef Bakeš tak svůj post neobhájil.

Po hodinových dohadech pak zastupitelé nakonec veřejnou volbu odhlasovali. „Chtěli jsme vyjít vstříc jednoznačné reakci lidí,“ říká k tomu místostarosta Roudnice nad Labem Michal Cihla (ODS). Podle bývalého starosty města Josefa Bakeše (TOP-STAR) je výsledek voleb v rozporu s jednacím řádem, který si zastupitelstvo v roce 2009 odsouhlasilo a jehož součástí je i volební řád, který nařizuje tajnou volbu.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Město nově povede koalice Společně pro Roudnici s ODS a podporou komunistů. Starostou zastupitelé zvolili Vladimíra Urbana. Koalice chce nejdřív sestavit rozpočet a hned potom prověřit veřejné zakázky z posledních let. Volby se v jednom z roudnických okrsků opakovaly kvůli údajnému kupčení s hlasy. Soud řešil i stížnost na nové hlasování. To někteří kandidáti napadli kvůli tomu, že se do města těsně před volbami přistěhovaly desítky nových voličů. Soud ale platnost voleb potvrdil.