Pražské věže by už neměla spravovat ABL

Praha - Bezpečnostní agentura ABL už zřejmě nebude spravovat pražské věže. Nový radní pro kulturu Václav Novotný z TOP 09 žádá výpověď nájmu. Má totiž výhrady k tendrům, díky kterým ABL dohled nad sedmi turisticky atraktivními památkami získala. Praha firmě svěřila správu sedmi památek, mezi kterými je například Prašná brána, Petřínská rozhledna nebo Staroměstská radnice. Smlouva se týká sedmi památek, z jejichž pronájmu městu plyne do rozpočtu 55 milionů ročně.

Pronájem kritizovali někteří odborníci i opoziční politici. Před tím památky spravovala městská příspěvková organizace Pražská informační služba (PIS). Radní Novotný má výhrady k tomu, jak proběhlo výběrové řízení. "Do prvního řízení na roční pronájem se přihlásila jen ona, do druhého agentura ABL a ještě jedna firma, komentoval stav Novotný. 

Radní ale sám smlouvu vypovědět nemůže, musí oficiálně oslovit ředitelku PIS Lucii Ramnebornovou. Ta serveru potvrdila, že se podřídí přání svého nadřízeného.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Nejen vedení Pražské informační služby, ale i někteří zastupitelé práci správce chválí, stojí za ním například milionové investice do propagace. Agentuře ABL se během dvou let podařilo zvýšit návštěvnost, nově zpřístupnit některé části věží a turistickým lákadlem se stalo troubení trubačů na věžích. Podle Matěje Bárty není důvod, aby agentura ABL opustila památky. „Jedna z těch variant je, že by se mohlo jednat o nějaké politické důvody,“ doplnil Bárta. 

Podle radního Novotného, který 18 let zastával funkci ředitele Pražské informační služby, bude pro město finančně nejvýhodnější, aby památky převzalo zpátky do správy. Pronájem ABL by měl skončit v lednu 2013.