Požár v Příbrami poškodil továrnu na výrobu van, škoda přesáhne 50 milionů

Události: Požár v Příbrami způsobil škodu 50 milionů (zdroj: ČT24)

Požár v areálu výrobce vybavení koupelen Ravak v Příbrami způsobil škodu za více než 50 milionů korun. Hořet začalo v pátek večer, z místa stoupal hustý černý dým. Hasiči dostali požár ještě večer pod kontrolu, kompletně ho dohasili v sobotu ráno. Na místě nadále zůstávají. Příčina nehody by měla být známá v pondělí.

Požár vypukl v hale, kde výrobce skladuje například pryskyřice používané na výrobu van. Příbramský starosta a spolumajitel společnosti Jindřich Vařeka (ANO) řekl, že podle zaměstnanců začalo hořet na stroji, jenž stříká vany polyuretanem. Podle velitele zásahu Tomáše Horváta šlo pravděpodobně o technickou závadu na stroji.

Do Příbrami už večer přijela chemická laboratoř hasičů z Kamenice, nenaměřila ale žádné škodliviny unikající do ovzduší. Místní se podle nich nemusejí bát větrat. Dým byl ovšem zprvu velmi hustý a stoupal vysoko nad areál firmy.

„Požár jsme chytli na požárním předělu, aby se dále nešířil. Zasažena je celá hala, kde vznikl požár, ale uchránili jsme celou administrativní halu,“ uvedl Horvát. Do Příbrami se během zásahu sjelo šestnáct hasičských jednotek, z toho pět profesionálních a jedna drážní.

Požár v areálu Ravak v Příbrami
Zdroj: Jan Ptáček/ČTK

Zaměstnanci včas odešli, nikdo se nezranil

Hasiči večer vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Během hašení se propadla střecha výrobní a skladovací haly, hasit tak mohli pouze zvenku pomocí výškové techniky. Ještě večer dostali oheň pod kontrolu, zcela jej dohasili v sobotu kolem šesté hodiny ráno. Na místě zůstaly dvě jednotky pro případ, že by se požár znovu rozhořel. 

Aby se hasiči dostali dovnitř budovy, použili speciální jeřáb, který podpírá nestabilní stěnu. Uvnitř pracují kromě hasičů, policistů a vyšetřovatelů také energetici, kteří obnovují přívod elektrické energie. Poté zřejmě bude muset být stržena nestabilní štítová stěna i s kusem obvodové zdi. O případné demolici celého objektu ale bude muset rozhodnout majitel sám.

Když ve výrobní hale začalo hořet, bylo uvnitř osm zaměstnanců firmy. Všechny se je podařilo evakuovat. „Nikdo nebyl zraněn,“ řekla mluvčí Ravaku Jana Šlefrová. Ravak je česká akciová společnost, která vyrábí vybavení koupelen, například umyvadla, sprchové kouty, vany nebo koupelnový nábytek.