Povodní poškozený most v Opavě dočasně nahradí provizorní

Události v regionech: Provizorní most v Opavě (zdroj: ČT24)

V Opavě roste provizorní ocelový most, který dočasně spojí oba břehy řeky. Výrazně to zjednoduší dopravu na hlavním tahu na Hlučín a na průtahu městem. Původní most zářijová povodeň nevratně poškodila a automobily na něj kvůli narušené statice nemohou. Ředitelství silnic a dálnic postaví nový most v příštím roce.

Stavba pětačtyřicet metrů dlouhého ocelového provizoria začala v pondělí. Jednotlivé části už jsou uložené na stávající mostní konstrukci. „Jsou to blokové třímetrové dílce, které se dokončí a posadí se na definitivní podpěry provizorního mostu. Potom se demontují ty provizorní podpěry, které slouží pro blokovou montáž, a následně se budou budovat nájezdové klíny,“ popsal ředitel ostravského závodu firmy Firesta Jan Stupka.

Poté jeřáb celou konstrukci o hmotnosti necelých sto tun zvedne a usadí ji asi jeden metr nad stávající most. „Právě vyzvednutí mostu bude ta nejsložitější operace. A usazení na podkladní desky a ložiska,“ poznamenal Radim Vaněk ze střediska mostních provizorií Ředitelství silnic a dálnic.

Na začátku listopadu by tudy mohla projet první auta. Nyní na most mohou jen pěší. To proto, že jeho statiku narušila povodeň. „Ta voda měla tak silný proud, že se nedivím, že ten most je poničený,“ popsala Jaromíra Kramářová.

Jakmile bude provizorní přemostění hotové, začnou demoliční práce na starém mostě. „Záměr je, aby tady nebyl vůbec výpadek, pokud jde o dopravní obslužnost Opavy jako takové. V tuto chvíli mostní provizorium zastoupí provoz, který na tom poškozeném mostě je,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Nový most by se měl začít stavě na jaře. Hotovo bude na konci roku.