Potápěč strávil 102 hodin pod vodou, vytvořil český rekord

Instruktor potápění David Vondrášek překonal český rekord v pobytu pod vodou. Ve speciální kabině strávil v zatopeném lomu u Českých Budějovic víc než 102 hodin. Zkoumal, jestli se delší pobyt pod vodou projeví na lidském organismu.

Žil deset metrů pod hladinou, při teplotě 18 stupňů Celsia. Jeho životní prostor byl široký dva metry a vysoký šest metrů. David Vondrášek – učitel potápění z Fakulty tělesné výchovy a sportu Karlovy univerzity – tam pod dohledem kolegů potápěčů a webové kamery strávil pět dnů.

Podvodní kabina je v lomu instalovaná trvale. Vejde se do ní až osm lidí. Má stálý přívod vzduchu, osvětlení a také internet. Zařízení slouží k trénování změněného stavu člověka při dlouhodobém pobytu pod vodou. Můžou tam trénovat potápěči i členové záchranářských týmů.

Ve středu krátce po třetí hodině odpoledne experiment skončil. David Vondrášek se objevil na hladině lomu. Při návratu mu dělali doprovod instruktoři potápění. Cesta z desetimetrové hloubky mu zabrala – kvůli dekompresi – 45 minut.

Člověk funguje jako otevřená lahev se sodovkou

Když jsem se chtěl najíst, musel jsem se do toho přemlouvat. Proč nemám chuť jíst, není vysvětleno, ale prakticky všichni akvanauti, se kterými jsem mluvil, popisovali podobné problémy.
David Vondrášek
potápěčský rekordman

Jak David Vondrášek na břehu poznamenal, funguje to podobně jako u lahve se sodovkou. Když ji otevřete, jsou tam bublinky, protože byla natlakovaná. „A stejně funguje člověk,“ uvedl Vondrášek.

Při jeho pokusu nešlo jen o překonání rekordu. Zkoumá také, jaký vliv má delší pobyt pod vodou na lidský organismus. Zajímaly ho hlavně případné fyziometrické změny – ty se ale prý neprokázaly. 

Pět dnů strávených pod vodou je sice nový český rekord. Světový – který trval 31 dní – ale David Vondrášek nepřekonal.

  • Podvodní kabina, habitat, je v současné době největší „keson“, který kdy byl u nás postaven a dán do provozu. Její výška je přes 6 m, průměr přes 2 m, výtlak zhruba 29 tun. 
  • Jeho hlavní tělo je tvořeno nádobou o výšce 6 m – rozdělené do tří sekcí. Vejde se do ní naráz až osm potápěčů. Zařízení disponuje dvěma ložnicemi, do nichž se vstupuje ve střední části, trvalou výměnou vzduchu, přívodem elektrické energie, vnitřním a vnějším osvětlením, komunikačními a nouzovými prostředky. 
  • Vstup do kabiny je jen pod hladinou, „suchou nohou“ se do ní nedá dostat.