Pardubický pivovar mění majitele. V areálu by mohlo vzniknout i nové bydlení

Události v regionech: Společnost Pivovary Staropramen definitivně uzavírá historii pivovaru v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Staropramen prodává pardubický pivovar. Dějiny vaření piva v městě perníku tak zřejmě definitivně končí. Dosavadní majitel zrušil výrobu v Pardubicích loni v březnu a nový majitel nemá s vařením nic společného – bude jím investiční společnost Conseq Funds. Město, které se samo o odkup areálu neucházelo, dalo již dříve najevo, že počítá se změnou územního plánu, která umožní přestavět průmyslový objekt na obytný.

Úplnou tečku za pivovarnickou historií Pardubic zřejmě udělá valná hromada společnosti Pardubický pivovar svolaná na 8. února. Staropramen si na ní chce nechat potvrdit prodej pivovaru fondu Conseq. Záměr však prosadí lehce – má téměř devadesátiprocentní podíl. Conseq Funds mají zaplatit 186 milionů korun. Sám Staropramen počítá s tím, že za 49 milionů vykoupí některé ochranné známky a další movitý majetek.

Dosavadní i budoucí vlastník Pardubického pivovaru jsou však zatím skoupí na informace. „Bližší podrobnosti ohledně dalšího vývoje poskytneme s ohledem na akcionáře až po skončení (valné hromady),“ uvedla mluvčí Staropramenu Denisa Mylbachrová. Velmi podobně reagovala Zdeňka Podhůrská z Conseq Funds.

O starý pivovarský areál se původně zajímala také pardubická radnice. Nakonec ale Staropramenu nabídku nepodala. Má nicméně jasno, co by se s areálem mělo stát. „Návrh nového územního plánu tam umožňuje smíšenou městskou zástavbu, tím pádem bydlení. Celá tato část se stává obrovským přestavbovým územím,“ nastínil primátor Jan Nadrchal (ANO).

Pivovar v Pardubicích vařil pivo od roku 1871 do konce loňského března. Jako menší z domácích podniků dodával na trh v poslední době kolem 80 tisíc hektolitrů ročně. Bývalý sládek Milan Rambousek doufá, že se do budoucna zachová alespoň původní vstupní budova. Věří, že nakonec by se tam mohlo vrátit i vaření piva, i když v menším rozsahu. „Možná, že by se tam mohl udělat nějaký minipivovar, který by město oživil,“ míní.

Konec výroby piva zdůvodnil Staropramen dopady pandemie i ruské války proti Ukrajině. Pivovaru se nedařilo uskutečnit výrobní a obchodní plány. Část pardubické produkce převzal pivovar Ostravar, který smíchovská skupina vlastní. Výrobní část byla po březnu zakonzervována, v administrativní budově dál sídlilo vedení firmy a ostraha. Funguje pivovarská restaurace, kterou má v nájmu externí provozovatel.