V lomu Zárubka se bude těžit dalších 20 let. Obyvatelé s tím nesouhlasí

UvR: Obcím na Chrudimsku se nelíbí, že kraj plánuje povolit další těžbu (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj podpořil těžbu v kamenolomu Zárubka na Chrudimsku na dalších dvacet let. Podle posudku krajského úřadu tam můžou práce pokračovat, pokud provozovatel dodrží stanovené podmínky. Proti těžbě se přitom staví okolní obce.

Obyvatelům Prosetína, Vrbatova Kostelce a Leštinky vadí hlavně intenzivní doprava, kterou představují kamiony naložené kameny, také hluk, prach a otřesy spojené s odstřelováním kamene. A nově i to, že na ně úředníci neberou ohled.

Lom provozuje společnost Skanska, která v loňském roce zažádala o prodloužení povolení k těžbě na dalších čtyřicet let. Současné povolení platí do roku 2025, úřad ho chce prodloužit do roku 2045.

„Podle závěrů zadaného posudku, který byl několikrát připomínkován mohou práce v lomu pokračovat v případě, že budou dodržené některé podmínky,“ tvrdí mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

 Mezi ně patří zákaz odstřelů o víkendech a o svátcích a maximální roční limit 240 tun přepraveného kamene za rok. Ten provozovatele lomu příliš neomezí, loni například vytěžil o 70 tun méně.

Starostové přilehlých obcí a obyvatelé ani s tím nesouhlasí. Například podle starosty obce Leštinka Luboše Kropáčka místní navrhovali, aby se v lomu zkrátila pracovní doba. Kraj podle něj ale argumenty obcí vůbec nevzal v úvahu.

Lom Zárubka na Chrudimsku
Zdroj: ČT24

„Nám se to samozřejmě nelíbí, protože občané, kteří bydlí v místní části Cejřov jsou opravdu už v současné době významně ovlivněni tou těžbou v lomu, ať už se jedná o velkou dopravu, která je tam na denním pořádku a samozřejmě hlučnost a prašnost s tím spojená,“ stěžuje si starostka Vrbatova Kostelce Pavla Němcová.

Definitivní rozhodnutí by mělo padnout až po veřejném projednání, které kraj svolal na 20. února. Obce tvrdí, že pozvánku zatím nedostaly, a rozhodnutí kraje zatím nechce komentovat ani společnost Skanska.