Olomoucko trápí málo míst pro seniory. V pořadnících na ně čeká kolem 1100 zájemců

Nedostatek míst pro seniory (zdroj: ČT24)

Obyvatelstvo Olomouckého kraje postupně stárne, lidí starších 65 let zde žije už více než 110 tisíc. O místa v domovech důchodců je tak velký zájem. Například největší zařízení Pohoda nabízí 300 lůžek. Na čekacím listu je ale zapsáno už 1100 zájemců.

Kapacity svých sociálních zařízení Olomoucký kraj postupně navyšuje, zatím to nestačí. Například na konci roku 2014 zde fungovalo 34 domovů. Senioři nalezli útočiště i v dalších 13 zařízeních se zvláštním režimem.

Letos už v kraji funguje 52 pobytových zařízení pro seniory. „Poskytují na 3488 míst,“ uvedla redaktorka České televize Monika Fleischmannová, podle níž 64 procent z nich zřizuje Olomoucký kraj, jiná jsou státní či soukromá.

Podle krajské mluvčí Kamily Navrátilové z nejnovější statistiky vyplývá, že Olomoucko má na 1000 obyvatel starších 65 let vyčleněných 30 lůžek, průměr v ČR je 28.

  • Počet obyvatel Olomouckého kraje starších 65 let se za posledních deset let podle údajů ČSÚ zvýšil o více než 26 000. Průměrný věk lidí v regionu tak za stejnou dobu vzrostl o 2,2 roku na 42 let. „Podle zpracované projekce obyvatelstva se bude počet obyvatel starších 65 let nadále zvyšovat a kolem roku 2030 přesáhne 150 000,“ uvedli statistici.
  • Celkový počet obyvatel Olomouckého kraje by měl v následujících desetiletích naopak klesat a ukazatel naděje dožití zvyšovat, takže starší populace bude mít stále výraznější zastoupení. „V roce 2050 budou lidé starší 65 let tvořit třetinu obyvatel kraje a jejich počet dosáhne téměř 185 000,“ stojí ve zprávě ČSÚ.

V porovnání s ostatními kraji však Olomoucký kraj patří mezi regiony s nejvyšším průměrným věkem obyvatelstva. Vyšší je tento ukazatel pouze ve Zlínském kraji (42,2 let), Královéhradeckém kraji (42,3 let) a Plzeňském kraji (42,1 let).

Podle ředitelů jednotlivých zařízení situaci s nedostatkem míst v domovech pro seniory zhoršuje i fakt, že jsou mezi čekateli lidé, kteří se do pořadníků zapisují s předstihem. „Výjimkou nejsou ani osoby ještě v pracujícím věku,“ dodala Monika Fleischmannová.

Málo míst pro seniory je i v Moravskoslezském kraji

Také v sousedním Moravskoslezském kraji není snadné sehnat místo v domově pro seniory. Kraj pro ně nabízí 3537 míst, která jsou obsazena. Čekací doba na umístění se počítá v řádech měsíců.

I když se ve srovnání s rokem 2012 ubytovací kapacita zvýšila o více než osm desítek lůžek, nestačilo to. Vzrostl totiž podíl lidí ve věku nad 65 let, a to z 15,1 procent v roce 2012 na letošních 18,1 procenta. O umístění do domova má zájem 1700 až 2000 lidí. Kraj však zatím neplánuje vybudovat tolik nových zařízení, aby poptávce plně vyhověl.

Například na Karvinsku proto úředníci v září spustili projekt domácí péče o seniory. Radnice se dohodla s nemocnicemi ve městě, že bude informována o všech seniorech nad 75 let, kteří budou propuštěni z léčení, a v případě zájmu jim nabídne pomoc. Za první zhruba měsíc a půl, kdy se služba rozjížděla, poskytl sociální odbor servis více než dvaceti seniorům, uvedla mluvčí Šárka Swiderová.